U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Millenniumprobleem
Dossier Millenniumprobleem

Millenniumprobleem kost tot 20 miljard

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 APRIL. De kosten van herstel van het millenniumprobleem zullen in Nederland oplopen tot 15 20 miljard gulden, anderhalf tot tweemaal zo veel als een jaar geleden nog werd gedacht. Met name overheden, zelfstandige bestuursorganen en bedrijven in de zorgsector boeken nauwelijks vooruitgang met het oplossen van de problematiek.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van het bureau PA Consulting in opdracht van het Millenniumplatform waarvan de resultaten vanmiddag bekend zijn gemaakt. Het Millenniumplatform coördineert in Nederland de aanpak van het probleem dat optreedt doordat veel computers de overgang van 1999 naar het jaar 2000 niet aankunnen. De forse toename in de geschatte kosten is volgens PA Consulting te verklaren doordat organisaties die onderzoek hebben gedaan ,,systematisch rapporteren dat het millenniumprobleem groter is dan oorspronkelijk gedacht''. Bij een eerste onderzoek van PA Consulting, in het voorjaar van 1997, hadden veel organisaties een dergelijke inventarisatie nog niet gedaan.

Volgens PA Consulting is wel vooruitgang geboekt in de bewustwording van het probleem. In nog slechts drie procent van de gevallen blijkt de hoogste bedrijfsleiding niet op de hoogte. Van de omstreeks 850 organisaties die hebben meegewerkt aan het onderzoek geeft iets minder dan driekwart aan dat intussen een inventariserend onderzoek is gestart. De vooruitgang die ten opzichte van het voorjaar van 1997 is geboekt met de oplossing van het probleem geldt niet voor overheden, zelfstandige bestuursorganen en bedrijven in de zorgsector. ,,Die bedrijven hebben nog maar weinig van hun achterstand weten in te halen'', aldus PA Consulting. Ook is weinig progressie geboekt in ,,sommige sectoren in het bedrijfsleven, zoals transport en opslag, bouwnijverheid, en bedrijven in landbouw en visserij''.

In 91 procent van de gevallen rapporteert de projectgroep die binnen een bedrijf of andere instantie het millenniumprobleem moet oplossen direct aan een (lid van) de directie. Betrokkenheid van buitenstaanders (niet automatiseerders) is echter minimaal. Volgens PA Consulting dreigen als gevolg hiervan aspecten van het probleem onderbelicht te raken die niet direct te maken hebben met informatietechnologie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om juridische gevolgen, aansprakelijkheid, problemen met de diensten of producten die een bedrijf levert en problemen met toeleveranciers of afnemers. Specialisten in informatietechnologie hebben volgens de onderzoekers ook onvoldoende overzicht om plannen te maken voor tests en noodscenario's te ontwikkelen. Het Millenniumplatform streeft ernaar voor 1 mei met dienstverleners en andere aanbieders in de automatiseringsbranche te komen tot een certificaat dat garandeert dat producten die nu geleverd worden de eeuwwisseling doorstaan. Dit certificaat zal alleen worden toegepast in de zakelijke markt (voor bijvoorbeeld software en diensten). Volgens M. Kerremans van het Platform is het de bedoeling ook te komen tot een certificering van consumentenproducten, maar daaraan willen vooralsnog onvoldoende bedrijven hun medewerking verlenen. Probleem daarbij is dat computers en consumentenelektronica veelal van buitenlandse origine zijn en dat een sticker die millenniumbestendigheid waarborgt vooralsnog alleen in Zweden bestaat. Het Platform wil pas met de sticker van start gaan als voldoende bedrijven hun medewerking hebben toegezegd.

Zie ook het Dossier Millenniumprobleem, waarin alle artikelen uit NRC Handelsblad staan die over het jaar 2000-probleem zijn verschenen. http://www.nrc.nl/W2/Lab/Millennium

NRC Webpagina's
9 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)