U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voor film- en fotografie-instituut

'We wachten af welke steden zich melden'


Het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam en vier Rotterdamse instellingen kondigden deze week aan te gaan samenwerken. ,,We sluiten geen enkele stad uit als vestigingsplaats'', zegt directeur H. Blotkamp van het Filmmuseum, ,,maar we zullen op zeker moment uit het Vondelpark vertrekken.''

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 9 APRIL. Nog geen uur nadat dinsdag het eerste bericht in de pers verschenen was over de samenwerkingsplannen van het Nederlands Filmmuseum enerzijds en de Rotterdamse instellingen Nederlands Fotoarchief, Nederlands Foto Instituut, Nationaal Fotorestauratie Atelier en het centrum voor nieuwe media V2 anderzijds, ging de telefoon bij Filmmuseumdirecteur H. Blotkamp. R. Fritzschy, de hoogste ambtenaar van de afdeling Kunstzaken van de gemeente Amsterdam, wilde eens praten. Hij was heel enthousiast over de samenwerkingsplannen. En er wordt een mooi nieuw pand gebouwd, aan de Oostelijke Handelskade, voor onder meer muziekcentrum De IJsbreker en een bibliotheek. Zou dat ook niets wezen voor het beoogde Nationaal Instituut voor Fotografie, Cinematografie en Nieuwe Media?

Het lijkt er een beetje op dat de aankondiging van het voornemen - aanvankelijk gepland voor een persconferentie op 20 april, maar voortijdig uitgelekt doordat een Filmmuseummedewerker een intern memo naar Het Parool doorzond - een strategische zet betreft om de gemeente Amsterdam onder druk te zetten. Het stadsdeel Oud-West verhoogde onlangs de huur van het Vondelparkpaviljoen van het Filmmuseum met driehonderd procent naar ruim 350.000 gulden per jaar en daar viel toen niet meer over te praten. De gemeente Rotterdam lijkt daarentegen het Filmmuseum met open armen te willen ontvangen.

Volgens Blotkamp is het niet de bedoeling Amsterdam, Rotterdam en eventueel nog andere steden tegen elkaar uit te spelen: ,,Pasen en Pinksteren vallen nooit op één dag, maar toen de Rotterdamse instellingen ons benaderden, was dat wel een buitenkansje. Een paar besluiten staan vast. Het Filmmuseum vertrekt op zeker moment uit het Vondelpark, want we barsten aan alle kanten uit het niet voor onze doeleinden geschikte pand. Bovendien zijn er op dit moment vijf locaties waar medewerkers van het Filmmuseum ondergebracht zijn, en dat is een heel onhandige situatie. Ook zeker is dat we niet terugkrabbelen van het besluit tot verregaande samenwerking met de instellingen voor fotografie en nieuwe media.

,,Dat iedereen nu naar ons toekomt met aanbiedingen over huisvesting is een aangenaam bijverschijnsel'', zegt Blotkamp. ,,We wachten wel af wat daar uitkomt, en sluiten geen enkele stad uit, ook Amsterdam niet. Het belangrijkste is dat we op inhoudelijke gronden veel verwachten van de wisselwerking tussen film, fotografie en nieuwe media.

,,Het hoeft niet meteen een fusie te worden, maar ik kan me goed voorstellen dat de op één locatie samengebrachte instanties een aantal dingen samen doen. Je hoeft geen aparte bibliotheken in te richten, waar voor een deel dezelfde boeken en tijdschriften liggen. Ook een permanente expositie kan ik mij goed als gezamenlijke onderneming voorstellen. We hebben gepeild hoe staatssecretaris Nuis van Cultuur dacht over vormen van samenwerking, en op het ministerie stuitten we op onvoorwaardelijk enthousiasme.''

Een woordvoerder van Nuis bevestigt dat deze 'zeer enthousiast' op de plannen heeft gereageerd. Maar dat betekent nog niet automatisch dat het ministerie van OCW de financiële consequenties van de samenwerking zal nemen.

NRC Webpagina's
9 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)