U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ingrijpende reorganisatie PTT Telecom

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 9 APRIL. PTT Telecom, de telecommunicatietak van Koninklijke PTT Nederland die vanaf deze zomer zelfstandig verder gaat, zal dit jaar ingrijpend reorganiseren. Daarbij gaat een onbekend aantal banen verloren.

Voor de reorganisatie zal een voorziening worden getroffen van 500 miljoen tot 800 miljoen gulden. Dat geld is nodig om personeel te laten afvloeien en de organisatie slagvaardiger te maken. Als gevolg van de reorganisatiekosten zal de nettowinst van PTT Telecom dit jaar lager uitkomen dan in 1997 (1,94 miljard gulden). Afgezien van deze reorganisatielast zal het nettoresultaat van KPN Telecom wel toenemen, maar slechts in geringe mate (twee tot vier procent). Aandeelhouders reageerden teleurgesteld en het aandeel daalde vanochtend met bijna 4 gulden tot 105,90.

Koninklijke PTT Nederland wil zich deze zomer opsplitsen door de postgroep te verzelfstandigen. Als de daarvoor benodigde wetswijzigingen op tijd door het parlement worden goedgekeurd zal de posttak op 29 juni een zelfstandige beursnotering krijgen in New York en Amsterdam. Dit gebeurt onder de naam TNT Post Groep (TPG). De posttak van KPN behaalde in het afgelopen jaar een nettowinst van 694 miljoen gulden. Het anderhalf jaar geleden overgenomen logistieke bedrijf TNT leverde een bijdrage aan de winst van 64 miljoen gulden. Volgens bestuursvoorziter A. Scheepbouwer zal de winstgroei van TPG dit jaar uitkomen tussen 10 en 15 procent.

De telecomtak van de voormalige Koninklijke PTT Nederland gaat na de afsplitsing van de postgroep door het leven onder de naam KPN. In Nederland heet het bedrijf vanaf deze zomer KPN Telecom.

Omdat PTT Telecom op de sinds juli 1997 geliberaliseerde telecommarkt een dominante positie heeft, legt de overheid het bedrijf beperkende maatregelen op. Vorige week werd bekend dat PTT Telecom zijn abonnementstarieven zal moeten verhogen en in ruil daarvoor een verlaging van de gesprekstarieven moet doorvoeren. KPN gaat akkoord met deze beslissing van toezichthouder Opta, maar stapt naar de rechter omdat de maatregel al per 1 mei zou moeten worden doorgevoerd. Dat is volgens bestuursvoorzitter W. Dik niet haalbaar en niet reëel.

De nieuwe reorganisatie bij PTT Telecom komt bovenop lopende reorganisaties. Volgens Dik is de nieuwe reorganisatie nodig om de rendementen van het telecombedrijf op de thuismarkt op peil te houden. ,,Als je voor elke gulden omzet die je binnenhaalt meer dan vijftig procent wegdraagt aan prijsverval, dan moet je iets doen', aldus financieel directeur C. Griffioen vanmorgen.

PTT Telecom heeft het bedrijfsresultaat in het afgelopen jaar met 1,2 procent zien groeien naar 3,5 miljard gulden. De bescheiden winstgroei is vooral het gevolg van prijsdruk. Vooral in de internationale telefonie heeft zich in het afgelopen jaar een prijzenslag ontwikkeld. De tarieven van PTT Telecom daalden met bijna 17 procent.

NRC Webpagina's
9 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)