U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Hockey Net
HGC

Dubbelslag voor hockeystad Den Bosch

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD
DEN BOSCH, 8 APRIL. Een doorgeslagen stop en hardnekkige slagregens kregen ruim 4.500 toeschouwers gisteravond niet klein op sportpark Oosterplas. Als dank voor zoveel volharding schonken de hockeyers van Den Bosch het publiek de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. Na een vertraging van ruim een uur, gevolg van het uitvallen van de stroomtoevoer naar de lichtmasten, won de thuisploeg met 2-1 van Amsterdam in het derde en beslissende duel van de strijd om de landstitel.

Daarmee volgde de ploeg van trainer Roger van Gent het voorbeeld van de vrouwen, die zaterdag de titel veiligstelden door eveneens af te rekenen met Amsterdam.

Het beslissende doelpunt op het kletsnatte kunstgras kwam gisteravond twee minuten voor tijd op naam van aanvaller Dennis Dijkshoorn. Aan de treffer ging een blunder vooraf van laatste man Rogier van 't Hek. In plaats van de bal met zijn forehand weg te meppen, koos de international voor een risicovolle backhandslag. Die mislukte hopeloos, waardoor Dijkshoorn aan een indrukwekkende solo kon beginnen waarop de Amsterdam-defensie het antwoord schuldig bleef.

Het was sowieso de avond van de missers. Onachtzaamheid in de verdediging van Amsterdam leidde al na veertig seconden tot de openingstreffer. Doelman Bart Looije, zondag nog de gevierde held in het tweede finaleduel, stond aan de grond genageld na een tip-in van spits Matthijs Brouwer. Looije verklaarde na afloop met grote stelligheid dat de bal beroerd was door ploeggenoot Peter Windt en dat het doelpunt daarom ongeldig was. Televisiebeelden bewezen later op de avond het ongelijk van de doelman.

Ook Looije's collega Ronald Jansen ging opzichtig in de fout. Een inzet van werkezel Erik Gerritsen werkte de routinier tien minuten na de onderbreking met de eigen stick in het doel. Ironisch genoeg speelde Amsterdam op dat moment met tien man nadat Van 't Hek vlak na rust voor vijf minuten naar de strafbank was gestuurd wegens een overtreding op de Bossche topscorer Piet-Hein Geeris.

De spelers van Amsterdam spraken na afloop over een onterechte winnaar. ,,Wij hebben gehockeyd, zij niet'', zo verwoordde verdediger Oene van Brunschot de frustraties van de titelverdediger. Coach Jacques Holtman toonde meer realiteitszin, al was ook zijn analyse enigszins bezijden de waarheid. ,,Den Bosch is en blijft een counterploeg, maar daar ligt hun kracht. Ze zouden dus wel gek zijn om een andere tactiek te hanteren.''

Den Bosch beschikt over een uitgebalanceerd elftal, onder wie een aantal zeer behendige hockeyers. Zo liet voorstopper Sander van de Weide in het drieluik met Amsterdam zien waarom bondscoach Roelant Oltmans sinds anderhalf jaar een basisplaats voor hem heeft ingeruimd. Ogenschijnlijk moeiteloos en zonder één fout te begaan, hield de 21-jarige verdediger de belangrijkste schakel van Amsterdam, aanvaller Marten Eikelboom, in bedwang.

Om aan zijn kwelgeest te ontsnappen liet Eikelboom zich telkens terugzakken naar het middenveld. Met als gevolg dat hij adem tekort kwam om voorin nog enig gevaar te stichten. Vleugelspitsen Timme Hoyng en Erwin Peters vulden de vacante positie in het centrum van de aanval, waardoor de dreiging vanaf de flanken was weggenomen. Den Bosch had zodoende weinig te vrezen en kon vertrouwen op 'de lange klap van achteruit'. Laatste man Marc Lammers bemoeide zich daarmee en in tegenstelling tot de Amsterdammers wist hij zijn medespelers wel te vinden.

Met het behalen van het landskampioenschap bewees Den Bosch niet alleen zichzelf, maar ook de provincie Brabant een dienst. Zeventien jaar geleden eiste het Eindhovense HTTC als laatste vertegenwoordiger van de grootste hockeyregio van Nederland de landstitel op. Sindsdien werd de toon in de hoofdklasse gezet door clubs uit het westen. Brabant fungeerde meer en meer als kweekvijver van talent dat na een paar jaar de wijk nam naar clubs als Amsterdam en HGC.

Den Bosch heeft gebroken met die traditie. Aangetrokken door ambitieuze sportieve plannen kozen achtereenvolgens doelman Jansen, aanvaller Geeris en middenvelder Jeroen Delmee voor een overstap naar de club die vijf jaar geleden promoveerde vanuit de overgangsklasse en nu met 1.500 leden een van de grootste verenigingen van Nederland is. In het spoor van de internationals volgden regionale talenten als Van de Weide. Onder leiding van coach Van Gent, eerder succesvol bij de vrouwen van Den Bosch, groeide de middenmoter van weleer de laatste jaren uit tot een serieuze belager van de gevestigde orde.

Het dubbele succes van Den Bosch wordt volgens commisaris tophockey Wim Kemps gedragen door een breed fundament. ,,De lagere elftallen zijn de pijlers van deze club. Wij willen voorkomen dat onze beide eerste teams een eilandje worden binnen onze vereniging, zoals bij veel andere clubs het geval is.''

Om de onderlinge band te versterken heeft iedere speler en speelster van het eerste een jeugdploeg onder zijn of haar hoede. Kemps: ,,Dé manier om eenheid te kweken en bovendien werkt het enthousiasme van onderaf aanstekelijk.''

Coach Van Gent uitte zich gisteren in soortgelijke bewoordingen. Gevraagd naar de kracht van Den Bosch wees hij op de ,,saamhorigheid binnen alle geledingen van deze club''. In de stromende regen: ,,Den Bosch heeft geen vedettes. Iedereen, van hoog tot laag, is gelijk. Niet voor niets ga ik vanavond ook zeiknat naar huis.''

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)