U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rood Technology zoekt partner

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 APRIL. Chiptester Rood Technology kan nieuwe investeringen in faciliteiten voor het testen van Chips niet zelfstandig financieren. Het bedrijf is daarom op zoek naar een partner die het bedrag van 25 tot 50 miljoen kan helpen opbrengen dat nodig is voor het testen van een nieuwe generatie chips.

Dat heeft bestuursvoorzitter L. van Bree van Rood Technology vanmorgen gezegd. Een overname van Rood is volgens de bestuursvoorzitter gezien de benarde financiële positie niet uit te sluiten. Eén van de kandidaten daarvoor zou het Duitse elektronicaconcern Siemens kunnen zijn dat evenals Rood chips test. ,,Probleem daarbij is wel dat Siemens ook graag chips wil laten testen bij een externe partij'', aldus Van Bree. ,,Wij testen chips voor Siemens zo dat zij de resultaten van hun eigen testfaciliteiten kunnen vergelijken.'' Andere mogelijkheden voor financiering van de nieuwe testfaciliteiten zijn een participatie van een fabrikant van testapparatuur of een lening van de banken. Een emissie van Rood is gezien de huidige aandelenkoers ,,nauwelijks een optie'', erkent Van Bree. Het opzetten van een nieuwe faciliteit voor chips is erg duur. De investering van een bedrag van 20 miljoen gulden voor het testen van zogenoemde 16MB-chips van Siemens is zeker gesteld. Rood moet zich echter ook voorbereiden op een nieuwe geheugenchip met meer capaciteit (64 MB). ,,Daarvoor is een investering van 25 tot 50 miljoen gulden nodig'', aldus Van Bree. Hij deed zijn uitspraken over de zelfstandigheid van Rood vanmorgen in een toelichting op de jaarcijfers van het concern. Rood behaalde in het afgelopen jaar een netto winst van 93.000 gulden (1996: 162.000 gulden). Die schamele winst was mede het gevolg van een buitengewone last van iets meer dan drie miljoen gulden die Rood heeft moeten nemen. Aan de winst van 3,2 miljoen die Rood behaalde vóór die buitengewone last heeft vooral de Aziatische tak van het concern bijgedragen. ,,Die drie miljoen waren we kwijt omdat we onze activiteiten in Frankrijk hebben gesloten'', aldus Van Bree vanmorgen. Afgezien daarvan is het resultaat nog niet eens zo slecht.''

Het aandeel Rood noteerde afgelopen najaar op de Amsterdamse effectenbeurs nog tegen negen gulden. De afgelopen maanden schommelt Rood tussen zes en zeven gulden. Vanmorgen verloor het aandeel 30 cent op 6,20.

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)