U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PTT Telecom blijft gebonden aan tarief

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 APRIL. PTT Telecom mag op de geliberaliseerde markt voor telecommunicatie niet zo maar de prijzenslag aangaan met de concurrentie. Het concern blijft gebonden aan een uniform landelijk telefoontarief en mag de prijzen in een bepaalde regio alleen verlagen als het van tevoren toestemming heeft gekregen van telecommunicatietoezichthouder Opta.

Dat is het gevolg van een amendement dat de Tweede Kamer gisteren heeft aangenomen bij de stemming over de nieuwe telecommunicatiewet. Minister Jorritsma wilde KPN de zogenoemde 'regionale tariefsdifferentiatie' toestaan. KPN mag de tarieven nu variëren, maar alleen als is voldaan aan de strikte voorwaarden van de Onafhankelijke Toezichthouder voor Post en Telecommunicatie. Belangrijkste voorwaarde is dat op de deelmarkt waar KPN de tarieven wil variëren de concurrentie goed op gang is gekomen. De Tweede Kamer sprak vorige week bij de behandeling van de telecomwet in de Kamer de vrees uit dat een prijzenslag van KPN in bepaalde regio's ten koste zou gaan van abonnees elders in het land. In een minder dicht bevolkte provincie als Groningen zouden de kosten van de beller bij gebrek aan concurrentie dan veel hoger kunnen uitvallen dan in een door aanbieders felbegeerde regio als Amsterdam.

De Tweede Kamer heeft gisteren ook besloten dat Justitie vergaande bevoegdheden krijgt voor het aftappen van telecommunicatieverkeer. In het bestaande telefoonnetwerk van PTT Telecom zijn faciliteiten opgenomen die er voor zorgen dat Justitie verkeer over het openbare telefoonnet kan afluisteren. Ook nieuwe aanbieders zullen er voor moeten zorgen dat hun netwerk 'aftapbaar' is. De kosten van het aftapbaar maken van telefoonnetten moeten telecommunicatiebedrijven zelf dragen. Het aftappen zelf wordt door Justitie betaald.

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)