U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Postkantoor' niet langer beschermd

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 8 APRIL. Koninklijke PTT Post schrapt de inschrijving als beschermd merk van zeven gangbare woorden waaronder 'postkantoor', 'telegram' en 'semafoon'. Het bedrijf houdt vast aan de bescherming van de merknamen 'Het Net', 'streekpost', 'gelukstelegram' en 'wisselgesprek'.

Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van de advocaat van KPN op de dagvaarding van de Stichting Vrijmerk. Die stichting eist van het post- en telecomconcern dat het de inschrijving van een aantal merknamen bij het Benelux merkenbureau doorhaalt, ,,omdat dit alledaagse woorden zijn die niet mogen worden gemonopoliseerd''. KPN schrapt de inschrijving van in totaal zeven merken. Naast 'postkantoor', 'telegram' en 'semafoon' betreft het de (voormalige) merknamen 'verjaardagspost', 'kadocatalogus', 'cadeaucatalogus' en '06-nummers'. Volgens KPN heeft het schrappen van de merknamen niets te maken met de lopende procedure, maar met 'periodiek onderhoud' aan de merkenportefeuille ,,in verband met de splitsing van het KPN-concern in (...) een telecommunicatie- en een postbedrijf''. ,,KPN heeft bij deze namen geen commercieel belang'', aldus een woordvoerder.

Uit de schriftelijke reactie van de advocaat van KPN blijkt dat het concern vermoedt dat er achter Stichting Vrijmerk concurrenten schuil gaan die het bedrijf schade willen berokkenen. ,,KPN bedankt ervoor om zich (...) te moeten verdedigen tegen onzichtbare economische partijen (zoals haar concurrenten)''. De advocaat vindt dat Vrijmerk moet aangeven wie de stichting financieren. Advocaat M. Kaaks van de Stichting Vrijmerk ontkent dat er commerciële bedrijven achter de stichting schuilgaan.

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)