U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Philips
FNV
CNV


Nieuwe CAO voor twee jaar bij Philips

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 APRIL. De werknemers van Philips in Nederland krijgen de komende twee jaar 6,5 procent loonsverhoging. Daarnaast wordt de pensioenregeling voor de werknemers financieel aanzienlijk verbeterd. Dat heeft Philips vanmorgen met de vakbonden afgesproken.

De CAO-onderhandelingen, die gistermiddag de vierde ronde ingingen, werden vanmorgen vroeg afgesloten. Anders dan twee jaar geleden, toen een ruzie over de 36-urige werkweek er toe leidde dat de vakbonden van FNV en CNV weigerden om de CAO-voorstellen van Philips te accepteren, is het overleg dit jaar harmonieus verlopen. De invoering van prestatiebeloning, wat een heikel punt dreigde te worden, is door Philips naar de volgende CAO verschoven. De komende maanden zal een studiegroep zich eerst bezighouden met het ontwerpen van een dergelijk beloningssysteem.

Zowel de vakbonden als Philips toonden zich vanmorgen tevreden over de nu gemaakte afspraken. De bonden zijn vooral blij dat de pensioenregeling is verbeterd en dat de invoering van meer prestatiebeloning voorlopig van tafel is. Philips ziet als voordeel dat er op het gebied van employability (grofweg vertaald de inzetbaarheid van werknemers) nu met de bonden een aantal afspraken is gemaakt. Zo kan er voor het eerst van te voren met een werknemer concreet worden afgesproken hoe lang hij in een bepaalde functie blijft. In ruil daarvoor hebben de werknemers er onder andere recht op dat zij regelmatig een gesprek krijgen over hun functioneren, zo hebben Philips en de bonden afgesproken.

De door Philips geboden loonsverhoging ligt lager dan de eisen van de vakbonden (die varieerden van 7 tot 8 procent voor een tweejarige periode), maar sluit wel naadloos aan op de afspraken die de afgelopen weken en maanden in andere bedrijven en sectoren zijn gemaakt. Hoewel een vergelijking wordt bemoeilijkt door het feit dat er veel variatie is in de duur van de contracten (van negen maanden in de bankensector tot 27 maanden in de grootmetaal), is duidelijk dat vrijwel overal de lonen in 1998 met 3 tot 3,5 procent zullen stijgen.

De verbetering van de pensioenregeling bij Philips is een belangrijke overwinning voor de vakbonden van FNV en CNV. Deze bonden stapten twee jaar geleden uit het CAO-overleg, waardoor zij vervolgens niet konden meebeslissen toen Philips de bestaande eindloonregeling wilde vervangen door een regeling waarbij het pensioen gebaseerd werd op het gemiddeld verdiende salaris. Omdat ook de andere twee vakbonden, VHP Philips en De Unie, van hun achterban klachten kregen over de pensioenregeling, heeft Philips nu besloten de regeling aan te passen. Belangrijkste element is een verlaging van de franchise (het deel van het pensioen dat wordt geacht gedekt te zijn door de AOW). Als gevolg daarvan gaan de werknemers sneller aanvullend pensioen opbouwen, waardoor zij uiteindelijk op een hogere uitkering uitkomen.

NRC Webpagina's
8 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)