U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IMF
IMF en Azië
Profiel Crisis Azië
Indonesia Today over economische crisis


Jakarta sluit 7 banken, stelt 7 onder curatele

Door onze correspondent FRANK VERMEULEN
JAKARTA, 6 APRIL. De Indonesische regering heeft zaterdag zeven noodlijdende banken met directe ingang gesloten. Zeven andere banken zijn onder toezicht gesteld van een overheidsagentschap.

De Indonesische minister Fuad Bawazier van Financiën zei zaterdagmiddag tijdens een persconferentie dat ,,deze maatregelen een vitaal onderdeel vormen van de gehele overheidsstrategie gericht op economisch herstel en een terugkeer naar de noodzakelijke stabiliteit van de roepiakoers.'' De roepia heeft sinds juli vorig jaar ongeveer 70 procent van zijn waarde verloren.

Het optreden tegen de banken wordt beschouwd als een cruciale voorwaarde voor het tot stand komen van een nieuw akkoord tussen de Indonesische regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vorig jaar kwamen het IMF en de regering-Soeharto een hulpverleningspakket ter waarde van 43 miljard dollar overeen. Maar omdat Indonesië de IMF-voorwaarden met betrekking tot afschaffing van subsidies, en monopolie-posities half of niet uitvoerde, stelde het IMF de afgelopen maand de betaling van een tweede tranche van 3 miljard dollar uit. Sinds drie weken hebben nieuwe onderhandelingen plaats tussen vertegenwoordigers van de Indonesische regering en het IMF. Verwacht wordt dat later deze week een nieuwe intentieverklaring wordt getekend.

Onder banken waartegen nu is opgetreden bevindt zich Bank Danamon, de op een na grootste bank van Indonesië. Verder is een neef van president Soeharto, de puissant rijke zakenman Sudwikatmono, betrokken bij twee van de banken waarvan de vergunningen zijn opgeschort. Twee andere banken staan deels onder controle van een andere invloedrijke zakenman, Hashim Djojohadikusumo, een broer van generaal Prabowo die schoonzoon is van de president. Ook een bank die gedeeltelijk eigendom is van Mohammed (Bob) Hasan, is gesloten. Hasan staat aan het hoofd van het omvangrijke hout-monopolie, is een langjarige zakenvriend van Soeharto, en werd kortgeleden benoemd tot minister van handel en industrie.

Kort na de ondertekening van het oorspronkelijke akkoord met het IMF op 1 november werden ook al 16 banken gesloten, waaronder een aantal waarbij familie-leden van de president betrokken waren. Soeharto's zoon Bambang Trihadmodjo kreeg enkele weken later toestemming een nieuwe bank te openen.

Economisch analisten noemen de banksluitingen een eerste stap op weg naar de gezondmaking van de economie van Indonesië. Het land telt meer dan 200 banken, die vaak een wankel bestaan leiden. Volgens deze waarnemers moet de regering snel bekend maken wat er gaat gebeuren met 54 andere banken die er slecht voorstaan. Zowel Indonesische als buitenlandse analisten in de Indonesische hoofdstad oordeelden vanmorgen dat de laatste saneringsronde in de Indonesische financiële wereld te laat en te beperkt is om voldoende effect te sorteren.

NRC Webpagina's
6 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)