U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Aantal banen in Verenigde Staten daalt

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 4 APRIL. De koersen op de New York Stock Exchange duwden het Dow Jones industrieel gemiddelde gisteren even door de 9.000. Maar feest was het nog niet omdat de slotkoers uiteindelijk 3.23 punten lager was dan de opening. De Dow eindigde op 8983.41.

Het passeren van de magische 9.000-grens volgde op het verrassende nieuws dat het aantal banen in maart daalde met 35.000. Het werkloosheidspercentage steeg 0,1 tot 4,7. Beleggers zagen deze cijfers aanvankelijk als gunstig omdat de rentes nu voorlopig niet hoeven te worden verhoogd. In de loop van de dag verdween dit optimisme weer.

Analisten hadden gerekend op een banengroei van 250.000 en een gelijkblijvend percentage werkzoekenden. De cijfers van gisteren waren dan ook een grote verrassing. De cijfers werden onder meer beïnvloed door het zachte weer van januari en februari en door een sneeuwstorm in maart. Het zachte weer zorgde ervoor dat werknemers in de bouw niet werden ontslagen en in maart opnieuw moesten worden aangenomen. Door de sneeuwstorm antwoordden in de week van de steekproef veel respondenten dat ze op het moment geen werk hadden.

In de afgelopen maanden is vooral krapte op de arbeidsmarkt een bron van zorg geweest. De kans op meer looninflatie groeide. Maar de daling van het aantal banen lijkt te zorgen voor een adempauze. De inflatiegevoelige 30-jarige staatsobligatie reageerde scherp en steeg in koers. Het rendement, dat altijd in tegengestelde richting beweegt, daalde tot onder 5,75 procent.

,,Deze cijfers roepen vragen op'', zegt Dan Seto, econoom bij Nikko Securities. ,,Alle economische indicatoren van de laatste tijd wezen op groei, dit wijst op een enorme vertraging. Het weer kan een rol spelen, maar verklaart niet alles.''Afgezien van het weer en de Aziëcrisis is de teruggang het volgens Seto niet te verklaren dat de dienstensector in maart zo'n geringe groei zag.

De econoom William Wilson van Comerica Bank in Detroit vindt de cijfers verontrustend. Volgens hem kijken te veel economen naar de vraagzijde. ,,Kijk naar de aanbodzijde. Er zijn gewoon geen werknemers meer om de banen op te vullen'', aldus Wilson. ,,Daarom is er geen banengroei. Werkgevers zeggen in alle enquêtes dat ze mensen zoeken en ze niet kunnen vinden. Hier in Michigan zijn we op het laagste werkloosheidsniveau in 27 jaar. De lonen stijgen harder dan de inflatie-index.''

Bij Merrill Lynch zien economen dit echter als een begin van een periode van gematigder groei. ,,Wij verwachten dat deze matiging voortduurt'', zegt Cheryl Katz, econoom bij Merrill Lynch. ,,De crisis in Azië heeft nog niet echt een effect gehad op de economie, maar in de komende periode zal dat zeker gebeuren.''

NRC Webpagina's
4 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)