U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Buffy the Vampire Slayer

COEN VAN ZWOL
Afgaande op recente Amerikaanse tv-series kruipt bij het naderen van het derde millenium het oeroude kwaad uit de schaduw waar het zo lang verborgen was. Dat vraagt om tegenmaatregelen.

Zie de nieuwe tv-detective. Tot in de jaren zeventig moest hij het hebben van superieure intelligentie, technische snufjes en enige jiu- jitsu. In de jaren tachtig had hij succes met meedogeloos optreden, grof taalgebruik, spier- en vuurkracht.

Maar eind jaren negentig hebben mutanten, buitenaardse bezoekers en van duivels bezeten seriemoordenaars de ordinaire boeven van het beeldscherm verdreven. Types die zich zonder helderziendheid of occulte kennis niet in de kraag laten vatten. Colombo gaat anno 1998 met de crucifix en de wichelroede op onderzoek. Zie series als Profiler, Millenium en natuurlijk The X-Files.

Ook jeugidolen redden het niet meer zonder bovennatuurlijke krachten. Zeker niet in Sunnyvale, Californië, voorheen Hellmouth. Nederlandse pubers maken vanaf zondag op SBS6 kennis met Buffy the Vampire Slayer. In de VS gaat ze haar derde seizoen in. Buffy is een groot succes. Een zoekopdracht op het Internet levert zo een honderdtal dweperige fansites op.

Een vergelijking tussen de film uit 1992 en de serie die daarop is gebaseerd, lijkt iets te zeggen over de veranderde tijdgeest. Buffy the Vampire Slayer (1992) is een campy en niet ongeestige komedie, waarin een cheerleader van de oude Donald Sutherland te horen krijgt dat zij is uitverkoren tot Slachter. Buffy ontwikkelt gaandeweg haar talenten in het vermoorden van vampiers, meest klasgenootjes die in het duistere leger van meestervampier Rutger Hauer (!) worden ingelijfd. De conrector mag in de finale nablijf-briefjes uitdelen onder de scholieren die met een staak door het hart over de vloer van de gymzaal verspreid liggen, na een danig uit de hand gelopen schoolbal.

Cheerleader wordt vampierjager: zoiets lijkt moeilijk tot iets anders dan komedie aanleiding te kunnen geven. Maar in de televisieserie Buffy is de toon vaak bloedserieus. Scholieren worden opgegeten door leerkrachten, geofferd aan eeuwenoude hagedisgoden en leeggezogen voor vampiers.

Temidden van deze gruwelen beleven ze de gebruikelijke puberperikelen met ouders, school en vriendjes. Buffy jaagt op divers occult wild, want louter vampiers zouden na een paar afleveringen gaan vervelen. Ze wordt terzijde gestaan door een wijze bibliothecaris, twee nerdy vriendjes en de vriendelijke vampier Angel.

In de aflevering die SBS me heeft opgestuurd, raakt Buffy in de clinch met een heks. In haar jeugd was de heks cheerleader, nu heeft ze haar geest overgebracht in het lichaam van haar dochter en mutileert ze haar jonge rivalen in de race om het cheerleaderschap. Soepele trucage, houterige dialogen, problemen die iedere puber kan invoelen; Buffy biedt de jonge kijker ongecompliceerde soft-horror. Maar de wijze waarop in Buffy de wereld wordt veroccultiseerd, stemt ook tot nadenken.

Amerikanen mogen ingewikkelde kwesties graag vereenvoudigen tot een strijd tussen goed en kwaad. Zo ontspoorde de bezorgdheid over incest in de VS al snel in smeuïge verhalen over satanistisch misbruik en worden ingewikkelde problemen vaak teruggebracht tot sinistere samenzweringen. Dat houdt de zaak helder en wekt simpele oplossingen in de hand.

Gewoon een staak door het hart.

Buffy the Vampire Slayer, SBS6, zondag, 18.30-19.15u.

Buffy Summers (www.buffy.com)

NRC Webpagina's
3 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)