U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Bijenkorf


In mei reactie Brussel op Vendex/KBB

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 APRIL. Detailhandelsconcerns KBB en Vendex verwachten pas begin mei een reactie uit Brussel op hun fusieplannen. Daarom heeft Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) zijn aandeelhoudersvergadering, die voor 12 mei was gepland, voorlopig uitgesteld.

Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt bij de publicatie van zijn jaarcijfers. De fusie is aangemeld bij de 'Merger Task Force' van de Europese Commissie. Omdat Brussel om aanvullende informatie heeft gevraagd, begint de 'eerste termijn' van het onderzoek, die vier weken duurt, later dan was voorzien.

Anders dan gebruikelijk gaf KBB, waar de teruggekeerde oud-topman Arie Maas interim-bestuursvoorzitter is, vanochtend geen persconferentie om de jaarcijfers toe te lichten. ,,De informatie die wij bekend zouden kunnen maken, zou invloed kunnen hebben op de koers van Vendex'', gaf een woordvoerdster als verklaring.

KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) heeft aangekondigd te willen fuseren met Vendex (Vroom & Dreesmann, Edah). In praktijk komt de fusie neer op een overname van KBB door Vendex. Vendex heeft 1,7 miljard gulden geboden voor de uitstaande aandelen KBB, ofwel 145 gulden per aandeel. Veertig procent van de aandeelhouders KBB verzet zich tegen de fusie. Zij vinden het bod te laag.

Ook voor de financieel analisten van de banken was vandaag geen bijeenkomst belegd. ,,Zeer onverstandig van KBB om geen openheid van zaken te geven'', zegt analist Dennis Jullens van ING Barings. ,,Juist nu er oppositie is tegen het overnamebod, had KBB beter een poging kunnen doen om de twijfels weg te nemen. Dit zal de ontevredenheid vergroten.''

Jullens wijst er op dat Vendex juist probeert om aandeelhouders veel informatie te geven. ,,Het voert te ver om te zeggen dat de KBB-aandeelhouders door de overname uit hun lijden worden verlost, maar de trekkracht van Hessels en consorten - en de openheid van Vendex - zal waarschijnlijk niet slecht uitpakken voor KBB.'' (Hessels is bestuursvoorzitter van Vendex.)

KBB heeft in het boekjaar 1997-'98 een nettoverlies gemaakt van 141,3 miljoen gulden, zoals begin maart was gemeld in voorlopige cijfers. Het bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering was 58,7 miljoen gulden, maar KBB heeft vorig jaar 200 miljoen gulden gebruikt voor herstructurering van slecht renderende onderdelen (Hema, Amici, M&S Mode). De omzet steeg vorig boekjaar van 5,975 miljard tot 6,044 miljard gulden. Het voorgestelde dividend is 2 gulden (was vorig jaar 3 gulden).

De omzetstijging van KBB is vorig jaar volgens het concern achtergebleven bij de omzetgroei in de Nederlandse detailhandel. Dat zal ook dit jaar zo zijn. KBB geeft geen prognose over de omvang van het resultaat voor dit jaar. Er zijn geen verdere voorzieningen nodig voor herstructureringen.


Zie ook:
V & D-concern koopt Bijenkorf (9 februari 1998)

Fusie en consument (10 februari 1998)

Vendex en KBB (Economie voor jou, 16 februari 1998)

NRC Webpagina's
3 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)