U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie
Ministerie van Binnenlandse Zaken
GroenLinks
TNO
'De krant van Feyenoord'
Voetbalfans: geen clubcard met pasfoto

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 APRIL. De Landelijke Federatie van Supportersverenigingen (FSV) wil de invoering van de persoonsgebonden clubkaart in het betaalde voetbal door de rechter laten toetsen. De FSV wil weten of de clubcard met een foto niet in strijd is met de wet op de privacy. Juristen van de FSV onderzoeken tegen wie de federatie het beste een zaak kan aanspannen: de voetbalbond KNVB, een club of Cotass, de stichting die verantwoordelijk is voor de invoering van de clubcard.

Uiterlijk medio 1999 moet de clubkaart, een middel in de strijd tegen het voetbalvandalisme, in gebruik zijn bij alle betaald-voetbalorganisaties in Nederland. Supporters die een kaartje voor een voetbalwedstrijd willen kopen, moeten zich dan met deze kaart eerst legitimeren. ,,De politiek wandelt lichtvoetig over alle problemen heen,'' aldus R. de Boer, voorzitter van de FSV.

Een aantal voetbalclubs, supportersverenigingen en Kamerleden hebben twijfels over de effectiviteit en het draagvlak van de persoonsgebonden clubkaart. TNO voerde een onderzoek uit, waaruit bleek dat de effectiviteit ervan in het bestrijden van voetbalvandalisme gering is. Een belangrijke reden is dat veel vandalisme zich afspeelt buiten de stadions. Kamerlid Rosenmöller (GroenLinks) waarschuwde gisteren, in reactie op uitspraken van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) dat het kabinet vasthoudt aan de invoering van de persoonsgebonden clubcard met pasfoto, dat de kaart geen inbreuk op de privacy van supporters moet worden. FSV-voorzitter De Boer vindt dat de problemen bij Justitie zitten, bij de meldingsplicht en het preventief aanhoudingsbeleid.

Daarnaast is de FSV boos omdat minister Dijkstal er op tegen was dat de supportersvereniging zitting zou krijgen in de stuurgroep die de invoering van de clubkaart begeleidt. Een aantal Kamerleden had hiervoor gepleit, maar de minister vond dat de voetbalbond KNVB ook de belangen van supporters in de stuurgroep behartigt.

De clubkaart met foto is, volgens minister Sorgdrager (justitie), nodig om een civielrechtelijk stadionverbod controleerbaar te maken. Wanneer een supporter zich misdraagt, kan een voetbalclub deze supporter door middel van een brief direct een stadionverbod opleggen. Dit kost minder tijd dan het opleggen van een strafrechtelijk stadionverbod, waarvoor de juridische procedure maanden kan duren. Dit civielrechtelijke stadionverbod is echter alleen te controleren wanneer iedereen die een kaartje koopt, of het stadion binnengaat, zich moet legitimeren met een clubkaart. Feyenoord, ADO Den Haag en Den Bosch expirimenteren dit seizoen al met een clubkaart. Volgend seizoen volgen nog vijf clubs en in augustus 1999 moet de kaart bij alle clubs zijn ingevoerd. Minister Dijkstal zei gisteren in de Tweede Kamer het maatschappelijk onaanvaardbaar te vinden met de invoering te wachten tot alle partijen het eens zijn over de clubkaart.

NRC Webpagina's
2 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)