U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Le crime de Monsieur Lange

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Voor onze grootouders was Frankrijk een land van bedenkelijke zeden, en veel vooroorlogse Franse films geven hen gelijk. In het bijzonder wanneer ze waren geschreven door Jacques Prévert, scenarioschrijver en dichter.

Le crime de Monsieur Lange van Jean Renoir uit 1935 is zo'n film, net als Hôtel du Nord of Le jour se lève, die Prévert schreef voor Marcel Carné. In al die films hebben de vrouwen la cuisse légère, de vederlichte dij, en verdelen hun seksuele gunsten onder mannen vooral op grond van opportunistische criteria, zoals welstand of toevallige aanwezigheid. De enkeling in een scenario van Prévert die liefde en trouw zoekt, meestal een man, legt daarmee meestal de basis voor een bloedige ontknoping.

Prévert heeft meer films gemaakt met Carné dan met Jean Renoir. Aan Le crime de M. Lange kun je zien hoe jammer dat is. Renoir was, zeker in de jaren dertig, veel interessanter. Deze film blijft wat meer bij de grond van Renoirs latere meesterwerken als La règle du jeu en la Grande Illusion. Maar juist omdat hij bedoeld is als een sociaal-realistisch drama, valt op hoe geniaal en modernistisch sommige opnamen zijn.

Ook de acteerprestaties verheffen zich vér boven het veredeld toneelspelen dat veel Franse films in deze jaren nog teistert: met name de zonder een spoor van pathos neergezette figuur van Meneer Lange, een loser. De ster van de film, Jules Berry als schurkachtig uitgever, maakt een wat ouderwetser indruk. Maar zonder ster geen film. Curieus is de manier waarop Renoir en Prévert ruim baan geven aan hun linkse sympathieën, door - na de dood van de uitgever - de arbeiders de zaak als arbeiderscollectief te laten voortzetten.

TV5 vertoont Le crime de M. Lange in het kader van een thema-avond over Jean Renoir, zoon van de beroemde impressionistische schilder. Daarin is ook de avantgardistische film Charleston uit 1927 te zien - een rariteit die veel zegt over de grondslagen van Renoirs latere meesterschap.

Le crime de M. Lange (Jean Renoir, F., 1935), met Franse ondertitels. TV5, 20.00-21.40u. Charleston (idem, 1927). Ibidem, 21.40-21.55u.

NRC Webpagina's
2 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)