U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Netscape

Met nieuwe ogen kijken naar Internet


Het Amerikaanse bedrijf Netscape heeft het recept van het bladerprogramma Navigator, de source code, voor Internet vrijgegeven. Reden voor feest.

Door ANNERIEKE GOUDAPPEL

AMSTERDAM, 2 APRIL. Vier camera's in De Waag draaien al een tijdje, maar de beam uit San Francisco komt niet binnen. Beelden van de verzamelde programmeurs, kunstenaars en entrepreneurs in Amsterdam zullen binnen enkele seconden over wereldwijde web verstuurd worden, maar de feestvierders in Californië zijn in cyberspace niet te zien. ,,Dat is de honderdduizendste keer. Ze zeggen 'we zullen linken' en dan zijn wij er helemaal klaar voor en dan hebben zij hun huiswerk weer niet gedaan'', verzucht Caroline Nevejan, directeur van De Waag, Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media.

De armen van de Amsterdammers op het ontbijtfeest schieten de lucht in als de Amerikanen daar schriftelijk via Internet om vragen - chatten lukt ze blijkbaar wel. De Nederlanders komen luid en duidelijk over op het feest dat een werknemer van Netscape tegelijkertijd in San Francisco organiseert.

De nieuwe media maken met het vrijgeven van de source code van Navigator een zwaai in de goede richting, vindt de Maatschappij. Tot nu toe waren Internetgebruikers aangewezen op de bladerprogramma's Navigator van Netscape en Explorer van Microsoft. ,,Twee Amerikaanse softwarebedrijven bepaalden met welke bril iedereen ter wereld naar het Internet kijkt. Nu het 'recept' bekend is, kunnen programmeurs en kunstenaars hun eigen browsers maken. Zo onstaat cultuur'', zegt Nevejan. Ze kunnen ongewenste reclame er afhalen en links opheffen naar webpagina's die ze niet willen bezoeken. Netscape opende een webpagina (http://www.mozilla.org) waar Internetgebruikers de source code kunnen vinden en hun vondsten terugsturen.

,,Het positieve verhaal is dat Netscape alle creatievelingen van de wereld wil inzetten om de browser te verbeteren. Het negatieve: dit is hun laatste poging om de opmars van Microsoft Explorer te stuiten'', meent Rop Gongrijp van Hippies from Hell, die samen met De Waag en de Digitale Stad het ontbijt organiseert.

Sinds Microsoft ruim twee jaar geleden met Explorer de aanval op Navigator opende, heeft Navigator de helft van de browsermarkt moeten inleveren waarop ze tot dan toe vrijwel monopolist was. Wie de browser in handen heeft, kan bepalen welke informatie gebruikers wel en niet voorgeschoteld krijgen. ,,De vraag is uiteindelijk wie de toegang tot het Internet bepaalt en uitmaakt wat er te zien valt'', zegt Nevejan.

,,Dit is een bijeenkomst van gekes'', zegt Rop Gongrijp naast een metershoog scherm, nog steeds in afwachting van beelden uit San Francisco. ,,Vooral kunstenaars en computerfreaks hebben direct wat aan het vrijgeven van de source code. Gewone Internetgebruikers hebben er indirect profijt van: over een paar maanden krijgen zij te zien wat mogelijk is.''

NRC Webpagina's
2 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)