U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Enthousiasme over filmplan van Wijers

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 APRIL. De Nederlandse filmindustrie krijgt de komende vijf jaar vijftien miljoen gulden om zich te versterken en om particuliere beleggers aan te trekken. Ook wordt er een fiscale maatregel getroffen om het voor particulieren aantrekkelijk te maken geld in de filmindustrie te investeren.

De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met dit plan dat minister Wijers (Economische Zaken) vorige week bekendmaakte. Het bedrag van vijftien miljoen gulden zal beheerd worden door een per 1 juli dit jaar op te richten besloten vennootschap. Deze Film Investeerders Nederland BV (FINE BV) zal gaan opereren als een risicodragende financiële instelling. Met de toegezegde vijftien miljoen moet FINE BV voldoende kapitaal bij elkaar krijgen om in vijf jaar tijd ongeveer vijftig films te produceren.

De vier grootste fracties in de Tweede Kamer waren zo tevreden over de nota Structuurverstreking Filmindustrie van minister Wijers en de staatssecretarissen Vermeend (Financiën) en Nuis (Cultuur) om de filmindustrie nieuw leven in te blazen, dat PvdA-woordvoerder J. van Nieuwenhoven namens de Kamer het kabinet een chocolade-Oscar overhandigde. Zij had dit kleinood van de producenten van Karakter, de met een Oscar bekroonde film van regisseur Mike van Diem, gekregen.

Minister Wijers stelde dat achter de recente successen die Nederlandse films als Karakter en Left Luggage hebben behaald ,,nog steeds een sterk subsidiegerichte sector zit''. Hij wil door een verhoging van het aantal films een omslag bereiken zodat de sector zichzelf beter kan bedruipen. ,,De sector slaagt er nu niet in durfkapitaal aantrekken. De markt is niet transparant, dus aanbieders en investeerders vinden elkaar niet, terwijl ons land stijf staat van het geld en veel vermogende Nederlanders het juist interessant vinden om te participeren'', aldus Wijers.

De fiscale maatregel voor particulieren stuitte eerder op nogal wat verzet van de vier grote fracties. Vanwege de complexiteit vroegen de Kamerleden zich af of er niet van een bestaande fiscale regeling gebruik kon worden gemaakt in plaats van een nieuwe, complexe regeling. Wijers: ,,Juist door een nieuwe regeling in te stellen kunnen we die certificeren. Daarmee baken je de groep investeerders in de filmindustrie haarscherp af en voorkom je dat anderen ten onrechte van deze regeling gebruik gaan maken''.

Vermeend overtuigde vervolgens de twijfelende Kamerleden met een simpele rekensom. ,,Stel: u investeert 25.000 gulden belasting-aftrekbaar in een film. Dankzij de willekeurige investeringsregeling mag u nog eens 6.000 extra aftrekken. Samen 31.000 gulden. Uw belastingtarief is zestig procent, dus effectief investeert u slechts 6.400 gulden. Dat kan nooit met bestaande regelingen'', legde hij uit. CDA'er De Haan kreeg volgens Wijers meteen ,,Euro-tekens in de ogen''. En dat was ook de bedoeling.

NRC Webpagina's
2 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)