U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING
Libertel
Dossier Millenniumprobleem
Profiel Crisis in Azië


ING kan winst met miljard opvijzelen

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 2 APRIL. Bank en verzekeraar ING Groep kan zijn winstniveau de komende jaren met een miljard gulden verhogen door de winst op zijn beleggingen op te tellen bij het resultaat. Deze stap maakte ING vanochtend bekend bij de publicatie van een 24 procent hogere nettowinst van 4,1 miljard gulden.

Vooral de bankactiviteiten hebben bijgedragen aan het hogere resultaat. Voor het lopende jaar verwacht ING opnieuw ,,een substantieel hoger winstniveau''. Het hogere resultaat in 1998 zal voor een deel het gevolg zijn van een minder conservatieve winstberekening door ING. Het financiële concern gaat het resultaat op zijn (omvangrijke) beleggingen voortaan bij de winst optellen in plaats van bij het eigen vermogen. De nieuwe berekeningsmethode, die ook door verzekeraar Aegon wordt gehanteerd, leidt volgens ING dit jaar tot een extra winst van 1 miljard gulden.

Door de nieuwe methode kan de aandeelhouder op een hoger dividend rekenen, omdat ING 43 procent van de nettowinst blijft uitkeren. Na de bekendmaking van de resultaten vanochtend steeg het aandeel met zo'n 7 gulden tot 126,50. Vanwege de financiële crisis in Azië vindt ING het nog te vroeg om concreet aan te geven met welk percentage de winst dit jaar zal stijgen. Om tegenvallers in deze regio op te vangen heeft het concern in totaal 500 miljoen gulden als voorziening opzij gelegd. De effecten van de Aziatische crisis ,,zijn inmiddels ook in andere delen van de wereld voelbaar'', aldus het concern.

Voor de invoering van de euro en de millenniumproblematiek is nog eens 550 miljoen gulden gereserveerd. Het bedrag dat ING voor de gedeeltelijke verkoop van telecomdochter Libertel heeft ontvangen (369 miljoen gulden) wordt bij de winst van 1998 opgeteld.

Door het hogere aantal aandelen ING is de winst per aandeel niet met 24 maar met 15,1 procent gestegen. De toename van het aantal aandelen met 7,6 procent komt door de overname van Equitable of Iowa - voor de helft in aandelen betaald - en door uitgeoefende opties door het personeel. Het aantal medewerkers steeg met 8.174 naar 64.162, waarvan een groei in Nederland met 1.462 tot 30.874.

Vooral de bankactiviteiten dragen bij aan de winstgroei van het concern. Het resultaat voor belastingen nam met bijna 32 procent toe tot 2,8 miljard gulden. De inkomsten uit provisie stegen, vooral als gevolg van de huidige beurshausse met 37 procent tot bijna 1 miljard gulden. Het resultaat uit financiële handel voor eigen rekening steeg met 23 procent tot 1,5 miljard gulden. Van dit bedrag is 176 miljoen gulden het gevolg van de verkoop van het belang in de Amerikaanse zakenbank Dillon Read.

De verzekeringsactiviteiten lieten een winstgroei zien van 17 procent tot 2,9 miljard gulden. De bijdrage van de levensverzekeringen was met 1,3 miljard gulden het hoogst, hoewel op de (voor ING) nieuwe markten een gezamenlijk verlies van 92 miljoen gulden werd geleden. Onder meer Japan zorgde voor deze tegenvaller. De premie-inkomsten van de schadeverzekering stegen, afgezien overnames, door ,,felle concurrentie'' met slechts 2 procent. Vooral door de activiteiten in Nederland en de Verenigde Staten nam het schaderesultaat met 30 procent toe tot 567 miljoen gulden.

De derde kernactiviteit van ING betreft vermogensbeheer. Het totaal beheerd vermogen nam in het afgelopen jaar met 36 procent toe tot 336 miljard gulden. De ene helft van dit bedrag wordt voor klanten beheerd, terwijl de andere helft beleggingen van het verzekeringsbedrijf betreft.

NRC Webpagina's
2 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)