NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

Spartak Moskou
Atlético Madrid
Zé Elias schiet Internazionale langs Spartak

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 1 APRIL. De Italiaanse vertegenwoordigers in het UEFA-Cuptoernooi hebben zich een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de finale, op 6 mei in Parijs. Inter Milaan won gisteravond voor eigen publiek met 2-1 van Spartak Moskou. Lazio Roma was in het Vicente Calderon-stadion met 1-0 te sterk voor thuisploeg Atlético Madrid.

Inter dankte de overwinning aan twee sterke slotfases. Spits Ivan Zamorano opende in de laatste minuut van de eerste helft de score met een harde kopbal. Uit een hoekschop van Ronaldo bepaalde Zé Elias in de negentigste minuut de eindstand op 2-1 in het voordeel van de nummer twee uit de Serie A. Door het doelpunt van de Braziliaan kwam een einde aan de ongeslagen reeks van acht duels op rij die de Russische landskampioen dit seizoen neerzette in Europees verband. Zé Elias ontbreekt over twee weken bij de return in Moskou wegens een schorsing.

Het doelpunt van Spartak kwam op naam van middenvelder Dmitri Aleinitsjev. Drie minuten na rust zette hij drie Inter-verdedigers op het verkeerde been voordat hij doelman Pagliuca passeerde. De treffer kwam tot stand na een van de spaarzame uitvallen van de Russen. In de vorige ronde wist Ajax zich geen raad met het geraffineerde counterspel van Spartak.

Aron Winter werd halverwege de tweede helft gewisseld. Een andere oud-Ajacied, Nwankwo Kanu, viel in de 80ste minuut in. Vlak voor tijd liet de Russische doelman Alexander Filimonov een afstandsschot van Kanu door zijn vingers glippen. De paal voorkwam een treffer van de spits die doelpuntenmaker Zamorano was komen aflossen.

Lazio Roma zette in Spanje een belangrijke stap op weg naar de eerste Europese finale uit de geschiedenis van de Romeinse club. De ploeg begon vrij passief aan het duel en stond in de openingsfase onder zware druk van Atlético. Tot een doelpunt leidde het offensief van de thuisploeg echter niet, mede door uitstekend optreden van doelman Luca Marchegiani. Na 33 minuten was wel raak het voor de nummer drie uit de Italiaanse competitie. Een nauwkeurige pass van de Kroaat Alen Boksic bereikte middenmelder Vladimir Jugovic, die vervolgens koelbloedig afrondde. Na rust zette Atlético andermaal aan voor een offensief, maar na een kwartier luwden de aanvalsdriften van de ploeg van trainer Radomir Antic. Zo behaalde Lazio een belangrijke zege, die de ploeg over twee weken in eigen stadion verdedigt. Dan zijn Atlético-aanvoerder Santi Denia en aanvaller Jose Luis Caminero er wegens een schorsing niet bij. Beiden kregen gisteren in Madrid de gele kaart. Hetzelfde gold voor Jugovic. Ook de Serviër moet over twee weken toekijken vanaf de tribunes.

Volgens het Spaanse radiostation RNE1 heeft Atlético overeenstemming bereikt met trainer Alberto Zaccheroni, die nu nog onder contract staat bij het Italiaanse Udinese. Zaccheroni wordt naar verluidt met ingang van volgend seizoen de opvolger van de huidige hoofdcoach Antic, voor wie clubs uit Engeland en Turkije veel belangstelling zouden hebben. Zaccheroni is dit seizoen zeer succesvol bij Udinese, de provincieclub die na 27 speelronden de vierde plaats bezet. Zijn naam werd onlangs ook al in verband gebracht met Real Madrid.

Bij Atlético wilde niemand het bericht bevestigen noch ontkennen. Op last van voorzitter Jesus Gil y Gil mag geen van zijn werknemers praten met vertegenwoordigers van de media.