U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Foreign Correspondent

BAS BLOKKER
Omdat Foreign Correspondent zo duidelijk uit 1940 is, realiseerde ik me ineens hoe onvoorstelbaar lang Alfred Hitchcock goede films heeft gemaakt. Van de eerste versie van The Man who knew too much (1934) tot en met het eigenaardige Frenzy (1972) bijna elk jaar een klassieker.

Niet klassiek omdat ze nu eenmaal gecanoniseerd zijn, maar omdat ze dezelfde uitwerking hebben als toen ze gemaakt werden. Grappen zijn nog vers, kleine scènes naast de rode draad nog altijd onovertroffen, de angst voelbaar en zelfs de romantiek nog niet vergeeld.

Het was de tweede film die de Engelsman Hitchcock in Hollywood maakte. Het is 1939 en een Amerikaanse krant stuurt verslaggever Johnny Jones overzee om eens te kijken of er oorlog komt. Jones is de typisch Amerikaanse onbenul ('Die Hitler, zou het niet goed zijn die eens door te zagen? Hij moet toch iets te zeggen hebben'.) waar Hitchcock nog zo vaak behagen in zou scheppen.

Jones is wel onwetend maar niet dom. Hij wil een verhaal en dat wordt hem aangereikt als hij in Amsterdam getuige is van de moordaanslag op een Nederlandse diplomaat. De moordenaar volgt hij naar een molen, maar voordat je hebt kunnen lachen om de keuze van het decor, ben je al verleid door de spanning en de expressionistische manier van filmen. Dit is niet de folklore van James Bond, er zitten drie lagen filmgenie overheen.

De film verloopt langs een niet onbekend stramien uit het Hitchcock-oeuvre. Jones is op de hoogte van een geheim en zijn tegenstanders willen hem daarom doden, maar niemand gelooft hem. Alleen zijn nieuwgevonden geliefde, en dan alleen nog omdat ze het in haar hart voelt - melodrama is de smeerolie van Hitchcocks oeuvre.

In snelle scènes wordt de spanning hoog opgestuwd, maar overal zijn goed getimede grappen aangebracht om haar even te breken. En de kleinste bijrol heeft een biografie meegekregen. Dat het scenario hier en daar kreupelt, heeft vast te maken met het feit dat er veertien schrijvers aan hebben bijgedragen.

Een van hen laat Jones een slotspeech houden. Vanuit het gebombardeerde Londen spoort hij via de radio Amerika aan, Europa te hulp te schieten. In 1940 was dat, zoals een Amerikaanse criticus schreef, 'uitdagende propaganda'.

Foreign Correspondent (Hitchcock, VS, 1940), BBC1, 11.30-13.30u.

NRC Webpagina's
1 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)