U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Koersen sneller op Teletekst bij NOS

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 1 APRIL. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) heeft met onmiddellijke ingang de gemiddelde vertraging in de koersinformatie op NOS Teletekst met 6,5 minuten teruggebracht naar 17,5 minuten. De koersen worden iedere vijf minuten ververst terwijl dit voorheen pas na tien minuten gebeurde. Dat heeft de directie van AEX gisteren in de toelichting op zijn jaarcijfers over 1997 bekendgemaakt.

Het beursbedrijf heeft deze maatregel genomen na klachten van particuliere beleggers en de Vereniging van Effectenbezitters. AEX besloot vorig jaar oktober de koersinformatie op NOS Teletekst juist verder te vertragen. De beleggers waren van mening dat zij hierdoor niet snel genoeg konden reageren op koerswijzigingen. Van alle particuliere beleggers gebruikt tenminste tien procent NOS Teletekst als voornaamste informatiebron.

De beurs zal geen actuele (real time) koersen op Teletekst plaatsen. Dit zou in tegenspraak zijn met contractuele afspraken die de beurs heeft met vele afnemers van koersen in binnen- en buitenland (data vendors). Dit zou volgens de beurs ,,zwaarwegende contractuele en financiële consequenties voor Amsterdam Exchanges hebben''. Het verstrekken van koersinformatie leverde AEX vorig jaar 33,6 miljoen gulden op, bijna tien procent van de totale omzet.

AEX liet gisteren ook weten dat particulieren voor het eind van dit jaar via Internet hun orders kunnen inleggen. Het beursbedrijf gaat ook voor het einde van dit jaar koersinformatie via Internet aanbieden. ,,Wat heb je aan real time koersen als je niet real time kan beleggen'', zei effectenbeursdirecteur J. Brouwer gisteren. Amsterdam Exchanges, dat begin vorig jaar is ontstaan uit de fusie van de Vereniging European Options Exchange en de Vereniging voor de Effectenhandel, zette vorig jaar voor ruim twee biljoen gulden aan effecten om. ,,Dat is drie keer zo veel als het Nederlands bruto binnenlands product,'' benadrukte president-directeur G.A. Möller gisteren.

De Amsterdamse beurs voerde vorig jaar de nettowinst op met ruim 68 procent naar 81 miljoen gulden en was hiermee de snelstgroeiende beurs in Europa. Zowel de aandelen- als de optiemarkt ging het dankzij de beurshausse voor de wind. De omzet van de obligatiemarkt liep iets terug. Door de zeer sterke koersstijgingen steeg de waarde van de Nederlandse ondernemingen die genoteerd staan aan de Amsterdamse effectenbeurs tot 1.114 miljard. Daarmee passeerde het Damrak de aandelenbeurs van Hongkong en steeg het naar de negende positie op de wereldranglijst van effectenbeurzen.

NRC Webpagina's
1 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)