U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FME-CWM
FNV
CNV


Metaalsector: loonstijging 7,5 procent

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 APRIL. De werknemers in de grootmetaal krijgen de komende 27 maanden loonsverhogingen tot een totaal van 7,5 procent. Dit jaar wordt structureel 3,25 procent meer loon uitgekeerd. Daarnaast ontvangen de werknemers in november een eenmalige uitkering van 1 procent van het salaris.

Dat heeft de werkgeversvereniging in de metaal FME-CWM gisteravond met de vakbonden afgesproken. De CAO ligt in lijn met akkoorden die de afgelopen maanden in andere bedrijven en sectoren zijn bereikt. In vrijwel alle CAO's (Unilever, Heineken, de banken, Akzo Nobel) zijn tot nu toe loonsverhogingen van 3 tot 3,5 procent afgesproken.

Door te schuiven met de data waarop de loonstijgingen worden ingevoerd, komen de meeste afspraken neer op een verhoging van 3,25 procent. Daarmee komen de stijgingen een half tot driekwart procent lager uit dan de eisen die vakcentrales FNV, CNV en MHP bij aanvang van het CAO-seizoen hadden gesteld.

De 180.000 werknemers in de metaalsector krijgen volgend jaar minder dan in 1998. Op basis van de nu afgesproken CAO, die loopt van 1 april dit jaar tot 1 juli 2000, gaan de lonen volgend jaar met 2,75 procent omhoog. Van een eenmalige extra uitkering is dan geen sprake. In maart 2000 krijgen de werknemers er 1,5 procent bij.

Voorafgaand aan de CAO-onderhandelingen in de grootmetaal hadden de werkgevers laten weten dat ze afspraken wilden maken over een meer variabele vorm van beloning.

Naast een ,,bescheiden'' structurele loonsverhoging wilde FME-CWM-voorzitter A. Kraaijeveld het grootste deel van de loonsverbetering van jaar tot jaar laten afhangen van de winstontwikkelingen. Van die plannen is in deze CAO niets terecht gekomen. Volgens Kraaijeveld werden de mogelijkheden beperkt omdat in andere CAO's, zoals bij Akzo Nobel, al afspraken zijn gemaakt over een loonsverhoging van 3,5 procent in 1998.

Bonden en werkgevers maakten gisteren ook afspraken om de aantrekkingskracht van de metaalbedrijven te vergroten. Meest opvallende item is dat de kinderopvangregeling in de CAO ook voor mannelijke werkgevers gaat gelden. Veel werkgevers in Nederland beperken de regeling tot vrouwelijke werknemers. Minister Melkert (sociale zaken) heeft al regelmatig laten weten dat hij dit een achterhaald standpunt vindt.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over scholing en over een betere beloning voor werknemers uit het leerlingwezen. Studenten aan HTS, MTS en Technische Universiteit krijgen een bonus van 2.000 gulden als zij tijdens hun studie al een arbeidscontract tekenen.

NRC Webpagina's
1 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)