U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgever Random naar Bertelsmann
ROTTERDAM, 24 MAART. Het Duitse mediaconcern Bertelsmann koopt Random House, de grootste boekenuitgever in de Verenigde Staten. Dat is gisteren in München bekendgemaakt. Naar verluidt legt het Duitse mediaconcern daarvoor 1,3 miljard dollar, ruim 2,6 miljard gulden, op tafel. Voor Bertelsmann is de overname een belangrijke uitbreiding op de Amerikaanse markt. Het bedrijf is er al sinds 1977 eigenaar van boekenuitgever Bantam Doubleday Dell. De nieuwe aanwinst moet een rol spelen in het plan van Bertelsmann om een on-line boekenclub op te zetten in concurrentie met nieuwe elektronische aanbieders als Amazon.

Premier Kirijenko begint formatie Russisch kabinet
MOSKOU, 24 MAART. De gisteren benoemde waarnemend premier van Rusland, de 35-jarige Sergej Kirijenko, is vandaag begonnen met de formatie van een nieuw kabinet. Aan het begin van de middag werd duidelijk dat de demissionaire ministers van Buitenlandse Zaken (Jevgeni Primakov) en Defensie (Igor Sergejev) aanblijven. Gisteren ontsloeg Jeltsin zijn regering uit onvrede over het uitblijven van welvaartsgroei en de blijvende achterstand in het uitbetalen van lonen en uitkeringen. De onervaren en kleurloze Kirijenko, die de veteraan Viktor Tsjernomyrdin voorlopig opvolgt, heeft net als Jeltsin gezegd dat Rusland zijn liberale economische koers niet zal verlaten. Het oplossen van de betalingscrisis heeft zijn hoogste prioriteit, net als het verlenen van belastinguitstel aan de olieconcerns die door de gedaalde olieprijzen dit jaar al 40 miljoen dollar minder hebben verdiend dan begroot.

Uitstel deel wet door probleem met computers
DEN HAAG, 24 MAART. De uitvoering van een deel van de Bijstandswet wordt een jaar uitgesteld wegens het millenniumprobleem. Dat schrijft minister Melkert (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Melkert vreest grote problemen bij de computers van de gemeentelijke sociale diensten als deze op 1januari 2000 ook daadwerkelijk deze datum moeten herkennen.

'Crisis Azië remt wereldhandel'
ROTTERDAM, 24 MAART. De financiële crisis in Azië zal dit jaar de groei van de wereldhandel remmen, maar leidt niet tot een depressie in de wereldeconomie en een fors verlies aan arbeidsplaatsen in het Westen. Dat concludeert de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in haar jaarlijkse verslag.

Lovers kan in mei nog niet rijden
DEN HAAG, 24 MAART. Lovers Rail zal waarschijnlijk niet in mei kunnen beginnen met forensentreinen op de trajecten Utrecht-Hilversum en Leiden-Den Haag. zoals eerder de bedoeling was. De Lovers-treinen zullen nu wellicht pas in september gaan rijden.

Nieuwe overlast door bosbranden
JAKARTA, 24 MAART. Aanhoudende bosbranden in Oost-Kalimantan op het eiland Borneo zorgen voor nieuwe overlast in de Zuidoost-Aziatische regio. Vele honderden mensen zijn ziek geworden en een persoon zou zijn overleden.

Bokster Rijker houdt wereldtitel
LEDYARD, 24 MAART. Bokster Lucia Rijker heeft vandaag in Ledyard in de Amerikaanse staat Connecticut haar wereldtitel in het superlichtgewicht geprolongeerd. De Amsterdamse had geen enkele moeite met de Amerikaanse uitdaagster Mary Ann Almagar. Na slechts één minuut en tien seconden sloeg Rijker de voormalige wereldkampioene in het weltergewicht knock-out.

Iraakse wapens
NEW YORK, 24 MAART. In Irak is begin maart Nasser Hindawi gearresteerd, die algemeen wordt beschouwd als de 'vader' van het bacteriologische wapenprogramma van Bagdad. Dat meldt de New York Times vanmorgen op basis van officiële Iraakse en Westerse bronnen. Hindawi zou zijn opgepakt toen hij Irak probeerde te ontvluchten.

NRC Webpagina's
24 MAART 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)