U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oscar voor Van Diems 'Karakter'

Door onze redacteur HANS BEEREKAMP
AMSTERDAM, 24 MAART. De Nederlandse film Karakter van regisseur Mike van Diem is bekroond met de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Het is de derde keer dat een Nederlandse film die eer te beurt is gevallen. Tijdens de uitreiking van de Oscars, gisteravond in Los Angeles, evenaarde de film Titanic van James Cameron het record van Ben Hur uit 1960. Titanic kreeg, net als Ben Hur toen, elf Oscars, waaronder die voor de beste film.

Met een vreugdedansje nam Van Diem vanmorgen rond zes uur Nederlandse tijd zijn Oscar in ontvangst. De met Karakter als speelfilmregisseur debuterende Van Diem introduceerde zichzelf bij de miljoenen tv-kijkers als 'weer zo'n gekke Nederlandse regisseur'. Zich richtend tot prijsuitreikster Sharon Stone, die haar grootste roem dankt aan Paul Verhoevens Basic Instinct zei hij: ,,Je kent ze wel.'' In 1987 ging de Oscar voor beste buitenlandse film naar Fons Rademakers' De aanslag en in 1996 naar Marleen Gorris' Antonia. Karakter werd geregisseerd naar de gelijknamige roman van F. Bordewijk.

Van Diem zei geen reclame te willen maken voor zijn film, die over enkele dagen door Sony Pictures groot uitgebracht wordt in de Verenigde Staten, maar beloofde wel dat er 'verdraaid verbazingwekkende ondertitels' op staan. De markt voor ondertitelde films in de Verenigde Staten is zeer beperkt; het winnen van een Oscar is een van de weinige argumenten waarvoor een breed publiek zich vrijwillig zou willen bloot stellen aan het geluid van een onbekende taal in de bioscoop. Van Diem droeg de Oscar op aan de vorig jaar overleden acteur Coen van Vrijberghe de Coningh, die 'ergens van boven hierop neerziet'.

De 70ste uitreiking van de Academy Awards, toegekend door een kleine 6.000 leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bevatte opmerkelijk weinig verrassingen en dus ook weinig drama. Niet alleen Karakter maakte zijn rol van favoriet waar, ook de winst van Titanic van de Canadese regisseur James Cameron in de categorie beste film was voorspeld. De spanning werd vooral veroorzaakt door de vraag of Titanic het record van Ben Hur zou breken. Het werd een evenaring: ook Titanic kreeg er elf. Van de veertien nominaties (eveneens de evenaring van een record, dat op naam stond van All about Eve uit 1950) werden alleen die voor actrice Kate Winslet, bijrolactrice Gloria Stuart en voor de make-up niet verzilverd.

Cameron, die eerder onder meer Terminator, The Abyss en True Lies regisseerde, won persoonlijk drie Oscars, voor productie, regie en montage. In de categorieën scenario en mannelijke acteerprestaties (zoals die van superster Leonardo di Caprio) was de film niet voorgedragen. Di Caprio was niet naar het Oscargala gekomen, omdat hij niet wilde dat zijn aanwezigheid de aandacht af zou leiden van degenen die wel genomineerd waren.

NRC Webpagina's
24 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)