U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Filmacteur Lloyd Bridges (85) overleden


ROTTERDAM, 11 MAART. In zijn huis in Los Angeles overleed gisteren op 85-jarige leeftijd filmacteur Lloyd Bridges.

De vader van acteurs Jeff en Beau Bridges kon bogen op een van de langste ononderbroken Hollywoodcarrières, tussen een debuut in 1941 en een late populariteit als ironische held van komische filmseries als Airplane! en Hot Shots! Was Bridges' verweerde uiterlijk aanvankelijk zeer geschikt voor bijrollen in westerns (hij was onder meer de assistent van sheriff Gary Cooper in High Noon, 1952), later leende zijn onverwoestbare mannetjesputterij zich voor komische creaties, zoals de alcoholische luchtverkeersleider in een persiflage op het rampenfilmgenre.

Aan het begin van de jaren vijftig bekende Bridges als coöperatieve getuige een kort lidmaatschap van de Amerikaanse Communistische Partij voor de Commissie voor on-Amerikaanse Activiteiten. Zijn loopbaan zou er niet door worden geschaad. Later speelde Bridges veel televisierollen en enkele rolletjes in films met zijn zoons, zoals Blown Away en Tucker: A Man and his Dreams.

Auteur Ortese overleden

ROME, 11 MAART. De Italiaanse schrijfster Anna Maria Ortese is op 84-jarige leeftijd in Rapallo bij Genua overleden. Zij wordt gerekend tot de beste schrijfsters van de hedendaagse Italiaanse literatuur. Als Ortese's meesterwerk wordt de roman Il mare non bagna Napoli (1953) beschouwd, waarin zij in een heldere en sobere stijl een beeld geeft van de armoede en eenzaamheid in een sloppenwijk van Napels. De schrijfster heeft lang in deze stad ten zuiden van haar geboortestad Rome gewoond. Ortese werd voor dit boek onderscheiden met de prestigieuze Viareggio-literatuurprijs.

Andere boeken die zij schreef zijn de bundels reisverhalen Il treno russo (1983) en Il mormorio di Parigi (1986). De Italiaanse minister van Cultuur, Walter Veltroni, roemde haar gisteren om de 'visionaire intensiteit waarmee zij gevoelens, herinneringen en tragische gebeurtenissen tot leven heeft gewekt'. (ANP)

Promenade Orkest gered

AMSTERDAM, 11 MAART. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft gisteren besloten een eenmalige bijdrage van 2,25 miljoen gulden te geven aan het met opheffing bedreigde Amsterdams Promenade Orkest (APO). De werkgelegenheid van circa vijftig (licht) gehandicapte musici blijft zo behouden. Door de subsidie is het mogelijk een nieuw orkest te formeren, dat als voorlopige werknaam het Gilde Orkest krijgt. De gemeenteraad moet het besluit nog goedkeuren. (ANP)

Leerstoel Annie M.G. Schmidt

LEIDEN, 11 MAART. De Rijksuniversiteit Leiden gaat een bijzondere leerstoel in de kinder- en jeugdliteratuur instellen. De leerstoel wordt vernoemd naar de in 1995 overleden schrijfster Annie M.G. Schmidt. De universiteit denkt de naam van de bijzonder hoogleraar, die per 1 september zal beginnen, over anderhalve maand bekend te kunnen maken. Leiden is de eerste Nederlandse universiteit die op deze manier aandacht besteedt aan jeugdliteratuur. (ANP)

Yves Montand

PARIJS, 11 MAART. Het lichaam van de Franse acteur en zanger Yves Montand, die zes jaar geleden op 70-jarige leeftijd overleed, zal waarschijnlijk vanavond, na het sluiten van de Parijse begraafplaats Père Lachaise, worden opgegraven. Dat gebeurt om een DNA-test te kunnen doen die moet aantonen of de 22-jarige Aurore Drossard zijn dochter is, zoals zij beweert. Dat meldt het dagblad Aujourd'hui/Le Parisien. Op 6 november gaf het gerechtshof in Parijs toestemming voor het opgraven van Montands lichaam. Dat besluit bracht grote opschudding teweeg in Frankrijk. Volgens het blad zullen drie artsen het onderzoek doen, dat eind juni afgerond moet zijn. Tijdens zijn leven ontkende Montand de vader van Aurore te zijn. (AFP)

2 Unlimited

HILVERSUM, 11 MAART. Het houseduo 2 Unlimited herrijst uit de as. Na vijf jaar van wereldsuccessen en de verkoop van meer dan vijftien miljoen cd's zetten rapper Ray Slijngaard en zangeres Anita Doth er in mei 1996 een punt achter. De creatieve motor achter het duo, de Belgen J.-P. de Coster en Ph. Wilde, beginnen nu opnieuw met twee jonge zangeressen en een gewijzigde formule. De rap is vervallen en de technobeats maken plaats voor kop-staartliedjes met pakkend een refrein. Op 16 maart verschijnt de eerste single. (ANP)

NRC Webpagina's
11 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)