U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Clinton woedend na uitlekken van verslag verhoor in zaak Paula Jones

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 6 MAART. President Clinton en zijn advocaten hebben gisteren verontwaardigd gereageerd op de publicatie van een gedetailleerd verslag van het verhoor dat de advocaten van Paula Jones de president op 17 januari hebben afgenomen. De rechter in het proces heeft alle betrokkenen al maanden geleden verboden om informatie over de zaak in de openbaarheid te brengen.

Volgens The Washington Post, die voor het verslag meer dan twee pagina's uittrok, was het verhoor voor Clinton ,,een pijnlijk lange en intieme beschouwing van zijn verleden''. Vijf uur lang werd de president onder ede aan de tand gevoeld over zijn seksleven. Uit het verslag, waarvan de juistheid door niemand in twijfel is getrokken, blijkt dat Clinton niet alleen uitgebreid over Paula Jones en Monica Lewinsky is ondervraagd, maar ook over vijf andere vrouwen.

Clinton ontkende tijdens het verhoor dat hij met Monica Lewinsky een seksuele verhouding had. Wel zei hij dat ze cadeaus hadden uitgewisseld, dat hij haar een paar keer had ontmoet en dat ze mogelijk ook een aantal keren alleen waren geweest. Onafhankelijk aanklager Kenneth Starr onderzoekt of de president in zijn getuigenis meineed heeft gepleegd, en of hij Lewinsky, die ook onder ede verklaard heeft dat van een verhouding geen sprak was, tot meineed heeft aangezet.

Een groot deel van het verhoor ging niet over het incident in 1991 in Little Rock, waarbij Clinton zich volgens Paula Jones aan haar probeerde op te dringen, maar over Monica Lewinsky. De advocaten van Jones hopen een patroon van seksuele losbandigheid bij de president te kunnen aantonen, en hebben daarom zijn verleden uitgekamd op zoek naar vrouwen met wie hij een verhouding heeft gehad of die hij heeft lastiggevallen.

De raadslieden van Jones konden de president allerlei gedetailleerde vragen over Lewinsky stellen die de president kennelijk verrasten, omdat ze een dag eerder hadden gesproken met Linda Tripp. Tripp had hen uitgebreid verslag gedaan van haar gesprekken met haar vriendin Lewinsky. Die gesprekken, waarin Lewinsky openhartig vertelde dat ze een verhouding met Clinton had, heeft Tripp ook op de band opgenomen en overdragen aan onafhankelijk aanklager Starr.

In het verhoor gaf Clinton toe dat hij met zijn vriend en adviseur Vernon Jordan gesproken heeft over diens pogingen om werk voor Lewinsky te vinden. Maar volgens de president had zijn persoonlijke secretaresse Betty Currie het initiatief genomen om Jordan in te schakelen. Aanklager Starr onderzoekt of de banen die Jordan voor Lewinsky regelde bedoeld waren als zwijggeld, of als tegenprestatie voor haar schriftelijke verklaring onder ede dat ze geen verhouding met Clinton had. Lewinsky stuurde die verklaring op aan de advocaten van Jones enkele dagen nadat het cosmeticabedrijf Revlon, waar Jordan commissaris is, haar een functie had aangeboden. Jordan, die gisteren voor de tweede dag verhoord werd voor een grand jury, zei na afloop dat van een tegenprestatie geen sprake was.

Tijdens het verhoor op 17 januari zou Clinton af en toe zo zacht gesproken hebben dat hem gevraagd moest worden iets harder te praten. Clinton erkende dat hij met Lewinsky had gesproken over de mogelijkheid dat ze zou moeten getuigen in de Jones-zaak. Maar hij verklaarde dat hij niet meer wist of Lewinsky op dat moment al gedagvaard was. Dat is van belang, omdat belanghebbenden in een rechtszaak die spreken met mensen die gedagvaard zijn, beschuldigd kunnen worden van beïnvloeding van getuigen. Inmiddels heeft de rechter in de zaak-Paula Jones beslist dat de hele Lewinsky-kwestie geen rol in het proces zal spelen, om te voorkomen dat het onderzoek van Starr erdoor wordt gehinderd.

Van de andere vrouwen over wie Clinton ondervraagd werd is vooral Kathleen Willey van belang, die de president eind 1993 kwam vragen om een baan. Willey, die per gerechtelijk bevel gedwongen is om te getuigen, zou onder ede verklaard hebben dat Clinton haar in een keukentje naast de Oval Office heeft gekust, waarna hij zijn hand op een van haar borsten legde en haar hand op zijn kruis, terwijl hij zei: Dat heb ik nou altijd willen doen. Volgens Clinton is dat niet gebeurd, maar heeft hij Willey - die in grote ontreddering verkeerde - mogelijk wel op het voorhoofd gekust om haar gerust te stellen. Willey en haar man Ed verkeerden in grote financiële moeilijkheden; Ed Willey pleegde op dezelfde dag, nog voor hij van de uitkomst van het bezoek van zijn vrouw had gehoord, zelfmoord.

De publicatie van het verslag in The Washington Post veroorzaakte in Washington hevige opwinding. Clinton zei boos dat de rechter duidelijk was geweest in haar beslissing dat het illegaal is om dergelijke informatie naar buiten te brengen. Zijn advocaten noemden het lekken roekeloos, betreurenswaardig en onethisch, en ,,duidelijk het werk van de tegenstanders van de president''. Zowel de advocaten van Paula Jones als Kenneth Starr hebben ontkend voor de lekken verantwoordelijk te zijn, en ook het Witte Huis zelf zegt niet de bron van het stuk te zijn.

NRC Webpagina's
6 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)