U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Peter Wessels
Brett Steven
Nederlandse tennis-homepage
Schooljongen verdwaalt tussen de vip-boxen

Door onze redacteur ARJEN RIBBENS
ROTTERDAM, 5 MAART. Hij gaat met de trein naar de training, spreekt journalisten met U aan en verdiende als beroepssporter dit jaar nog geen duizend gulden prijzengeld.

Raemon Sluiter leek gisteren bij het prestigieuze tennistoernooi van Rotterdam een schooljongen verdwaald tussen de vip-boxen. Na een uur en 21 minuten verdween de 19-jarige Rotterdammer weer in de catacomben. Niet met de klinkende overwinning waarvan hij had gedroomd, maar met een nederlaag tegen de Nieuw-Zeelandse routinier Brett Steven, 6-3 en 7-5.

Met een hoofd nog rood van de inspanning verscheen de nieuwkomer even later op de persconferentie. ,,Ik wilde iets te graag'', concludeerde Sluiter, die afgelopen week via de kwalificatie doordrong tot het hoofdtoernooi. ,,Ik kreeg tien breekpunten. Dat is op dit niveau ongelooflijk veel. Maar het is helemaal niet te geloven dat ik pas het tiende breekpunt wist te benutten.''

In Rosmalen kreeg hij anderhalf jaar geleden al eens een wildcard. Maar tegen de Zwitser Jakob Hlasek had hij destijds niets in te brengen. ,,Toen was ik er beslist nog niet klaar voor'', herinnerde Sluiter zich zijn debuut. Inmiddels voelt hij zich rijp voor het grote werk. Al kon hij zondag na het laatste kwalificatieduel van de zenuwen de slaap niet vatten. ,,Het is eng om in je eigen stad te spelen'', zegt Sluiter, in 1991 nog ballenjongen in Rotterdam. De honderden schoolkinderen die het sportpaleis gisteren op Kids' Day op stelten zetten, haalden de spanning echter bij hem weg.

Met zijn hoofddoek en zijn dubbelhandig geslagen back- en forehand is de junior een opvallende verschijning. Bij de service van zijn tegenstander wisselt hij zelfs van grip, afhankelijk van de kant waarop hij de opslag moet retourneren. ,,Alleen mijn volleys sla ik enkelhandig'', zegt Sluiter. En met een lach: ,,Die dubbelhandige grip kost wel tijd, maar ik ben echt al te oud om nog anders te leren spelen.''

Twee jaar geleden vertrok Sluiter bij Jong Oranje. Bij het keurkorps van bondscoach Michiel Schapers stak hij wel veel op, maar hij vond het maar niks om op zijn zeventiende alleen van toernooi naar toernooi te reizen. Bij tennisschool Approach in Enschede kreeg hij van Flip van Betuw en Ad Luttikhuis wel de gewenste begeleiding. Met de trein reist hij sindsdien op en neer naar Twente. Om kosten te besparen slaapt hij een paar dagen in de week bij een van zijn coaches.

Voorlopig kost de tennisdroom van Sluiter veel geld. Net als Richard Krajicek vroeger wordt Sluiter door manager Kees van Veen financieel ondersteund. Hoe groot de inkomensverschillen in het tenniscircuit zijn, blijkt uit de gegevens op de deelnemerslijst van Rotterdam. Kafelnikov en Björkman, die in Ahoy' net als Sluiter in de eerste ronde werden uitgeschakeld, verdienden de eerste twee maanden van het jaar alleen aan prijzengeld ieder al een half miljoen gulden gulden. Bij Sluiter stond de teller vorige week stil op 455 dollar.

Ook bij challenger-toernooien, de eerste divisie van het tenniscircuit, wordt de nummer 340 van de wereld op grond van zijn lage ranking vaak nog niet rechtstreeks toegelaten. ,,Eind van het jaar wil ik rond de 200ste plaats staan, volgend jaar hoop ik definitief door te breken'', ontvouwde Sluiter zijn toekomstplannen. ,,Maar het kan ook onverwacht hard gaan. Vorig jaar verloor ik in de finale van een satellite-toernooi in Griekenland maar net van Nicolas Escudé. Kijk eens waar die nu staat.'' De Fransman verraste in januari door bij de Australian Open de halve finale te halen.

Voorlopig richt Sluiter zich nog op het toernooi van Rotterdam. Met zijn maatje Peter Wessels, met wie hij samen tweemaal het juniorentoernooi van Roland Garros won, kreeg hij van organisator Buitendijk een wildcard voor het dubbelspel. Dinsdagavond laat bereikten de junioren ten koste van het Australisch/Russische duo Kratzmann/Olhowski de tweede ronde. Door die overwinning en dankzij de verliezerscheque in het enkelspel schroefde Sluiter zijn verdiensten in Rotterdam al op tot 25.000 gulden. ,,Verwachtingen had ik niet toen ik hier aan het toernooi begon'', zei Sluiter gisteren. ,,Ik wilde de mensen iets laten zien. Dat heb ik tegen Steven slechts bij vlagen gedaan. Dat is op dit niveau onvoldoende.''

Het tennistoernooi van Rotterdam krijgt ten minste één ongeplaatste finalist. De Belg Johan van Herck, de nummer 81 van de wereld, schakelde gisteravond in de tweede ronde Sergi Bruguera uit, 7-6 en 6-3. De als zesde geplaatste Spanjaard was de laatste speler in het onderste deel van het speelschema met een beschermde positie. In de andere helft plaatste Patrick Rafter zich wel voor de kwartfinale. De nummer één van de plaatsingslijst versloeg de Italiaan Davide Scala, 6-3 en 6-4. Paul Haarhuis had gisteren in de eerste ronde weinig in te brengen tegen de Roemeen Adrian Voinea, 6-3 en 6-4. Haarhuis, die onlangs een paar toernooien verlof nam omdat hij vader werd, retourneerde matig en speelde zonder veel bezieling. ,,Het vaderschap heeft niks veranderd aan mijn wil om te winnen'', zei de 32-jarige veteraan. ,,Maar ik miste wedstrijdritme en daardoor zelfvertrouwen.''

NRC Webpagina's
5 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)