U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oprah Winfrey wint BSE-proces

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 27 FEBR. 'Yes!' Oprah Winfrey, de koninigin van de Amerikaanse talkshows stak gisteren een gebalde vuist in de lucht toen ze uit de rechtszaal kwam. Ze had een proces gewonnen.

Oprah won de rechtszaak die Amerikaanse veeboeren tegen haar hadden aangespannen naar aanleiding van een uitzending in 1996 waarin werd gezegd dat de gekke-koeienziekte (BSE) mogelijk ook in de VS kon uitbreken.

Het proces in Amarillo (Texas) eindigde met een beslissing van de jury dat Oprah Winfrey niet aansprakelijk kon worden gesteld voor een scherpe koersval op de markt voor vee-opties. Daarmee achtte de jury vrijheid van meningsuiting de belangrijkste norm bij het beoordelen van de uitspraken tijdens de uitzending.

Het conflict ging over uitspraken in een Oprah Winfrey Show van eind 1996. Howard Lyman, een veeboer die vegetarisch activist is geworden, zei destijds dat de gekke-koeienziekte ook in de VS kon uitbreken.

Als dat eenmaal het geval zou zijn, ,,zou aids daarbij vergeleken zoiets als een verkoudheid zijn.'' ,,Mijn god, ik eet nooit meer een hamburger'', riep Oprah bij die gelegenheid uit. De National Cattlemen's Beef Association eiste daarop via de rechtbank 11 miljoen dollar in schadevergoeding.

De veehouders gaan in beroep.

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)