U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vijf doden bij nieuw geweld in Indonesië
JAKARTA, 16 FEBR. Ten minste vijf mensen zijn gedood en tientallen zijn gewond geraakt toen het Indonesische leger het afgelopen weekeinde op diverse plaatsen het vuur opende op menigten die uit protest tegen voedselprijsstijgingen winkels en woningen van Chinezen aan het plunderen waren. Op tientallen plaatsen in Java, Sulawesi, Sumatra en Lombok braken de afgelopen dagen gewelddadigheden uit.

Twee Serviërs geven zich aan
DEN HAAG, 16 FEBR. In het Noord-Bosnische stadje Bosanski Samac hebben zich zaterdag twee Bosnische Serviërs bij de politie gemeld voor berechting bij het tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië. Het duo is gisterochtend vroeg in Den Haag aangekomen. Het is voor het eerst dat Bosnische Serviërs zich vrijwillig melden bij het tribunaal. De nieuwe, gematigde premier van de Bosnische Serviërs, Milorad Dodik, heeft verdachten opgeroepen zich vrijwillig te melden. Javier Solana, secretaris-generaal van de NAVO, noemde de overgave van het duo gisteren een voorbeeld dat navolging verdient.

Li Peng nodigt koningin Beatrix uit naar China
DEN HAAG, 16 FEBR. De Chinese premier, Li Peng, heeft koningin Beatrix en prins Claus vanmorgen uitgenodigd voor een staatsbezoek aan de Volksrepubliek. Volgens premier Kok zal het bezoek ,,waarschijnlijk ergens in 1999'' plaatshebben. ,,De uitnodiging illustreert de voortreffelijke betrekkingen tussen Nederland en China'', zei Kok vanmorgen op een korte gemeenschappelijke persconferentie met zijn Chinese collega, met wie hij twee uur in het Torentje had gesproken. De uitnodiging kwam ruim acht jaar nadat een voorgenomen staatsbezoek van de koningin werd afgelast, in 1989, wegens het bloedig neerslaan in Peking van studentenbetogingen.

'NS houdt recht op Intercity-trein, verliest regio-lijn'
DEN HAAG, 16 FEBR. De Nederlandse Spoorwegen zullen tot 2010 het exclusieve recht behouden om Intercity-treinen te exploiteren. Anderzijds zal het bedrijf na 2000 veel regionale lijnen verliezen. Dit staat in een uitgelekte conceptnota over marktwerking op het spoor na 2000, die minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) volgende maand aan de Tweede Kamer wil presenteren.

Airbus stort neer bij Taipeh
TAIPEH, 16 FEBR. Bij de landing op het vliegveld van Taipeh is vanmiddag een Airbus 300 van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines verongelukt. Het toestel, dat afkomstig was uit Bali, is in brand gevlogen. Over slachtoffers was bij het sluiten van de krant nog niets bekend.

Verkiezingen in India: 100 doden
NEW DELHI, 16 FEBR. Dit weekeinde zijn bij gewelddadigheden in India ten minste honderd mensen om het leven gekomen, vooruitlopend op de nationale verkiezingen die vandaag zijn begonnen. Ook vanochtend vielen bij verschillende aanslagen doden.

Nuis blijft bij zeven procent
ZOETERMEER, 16 FEBR. Staatssecretaris Nuis (OCW) blijft in een brief aan de Tweede Kamer bij zijn standpunt dat alle Nederlandse orkesten minstens zeven procent van hun tijd op het podium moeten besteden aan Nederlandse muziek.

Kliridis wint verkiezingen
NICOSIA, 16 FEBR. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen op Grieks-Cyprus is gewonnen door het zittende, conservatieve staatshoofd Glafkos Kliridis. Hij kreeg 50,8 procent van de stemmen. De door de communisten gesteunde presidentskandidaat Jorgos Jakovou kreeg 49,2 procent.

Arrestaties na aanslag Georgië
TBILISI, 16 FEBR. De Georgische autoriteiten hebben vijf mensen gearresteerd die worden verdacht van deelname aan de mislukte moordaanslag op president Edoeard Sjevardnadze, vandaag een week geleden. In Tbilisi wordt gezegd dat de aanslag wellicht is gepleegd door aanhangers van Sjevardnadze's voorganger, Zviad Gamsachoerdia.

NPD infiltreert in Duits leger
BONN, 16 FEBR. De extreem-rechtse NPD is systematisch bezig het Duitse leger te infiltreren. In de Bundeswehr willen rechts-radicale jongeren leren hoe ze met wapens moeten omgaan. Een aantal afgewezen NPD-sympathisanten wil via de rechter alsnog worden toegelaten.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)