U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wolters Kluwer doet bod op medische uitgeverij Waverly

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 12 FEBR. Wolters Kluwer probeert de Amerikaanse medische uitgeverij Waverly over te nemen. Het Amsterdamse concern heeft een bod uitgebracht van 375 miljoen dollar, ongeveer 765 miljoen gulden.

De grootaandeelhouders van Waverly, waaronder de familie Passano, die de uitgeverij in 1890 oprichtte, zijn al akkoord gegaan met de overname. Ook de directie steunt de transactie met de Nederlanders. Wolters wil echter minstens twee derde van het aantal uitstaande aandelen in handen krijgen voordat het bedrijf het bod gestand zal doen. Ook is de goedkeuring van de antitrust-autoriteiten in de Verenigde Staten een voorwaarde voor het doorgaan van de acquisitie.

Waverly behoort tot de top 5 van medische uitgevers in de Verenigde Staten. Het bedrijf behaalde over het jaar 1997 een omzet van ongeveer 172 miljoen dollar en heeft meer dan 600 mensen in dienst. Wolters Kluwer hoort zelf ook al tot de absolute top van medische uitgevers in Amerika. De uitgever is van plan de nieuwe aanwinst te laten opgaan in Lippincot-Raven Publishers, de medische tak van Wolters in de Verenigde Staten.

Volgens analist Andre Moons van ING Barings zullen de antitrust-autoriteiten ,,kritisch kijken'' naar deze machtsconcentratie omdat twee topbedrijven in dezelfde sector worden samengevoegd. Hij verwacht overigens uiteindelijk wel instemming. Het is opmerkelijk dat Wolters in zo'n rap tempo doorgaat met acquisities. Op dit moment bestuderen antitrust-autoriteiten in Amerika en in Europa de voorgenomen fusie van Wolters Kluwer met concurrent Reed Elsevier. Door die fusie ontstaat een bedrijf dat je volgens Moons gerust de ,,Unilever of Procter and Gamble van de informatie'' kunt noemen.

Volgens Moons bewijst de nieuwe overname dat er nog voldoende mogelijkheden voor interessante acquisities in de Amerikaanse markt over zijn.

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)