U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Pelle Erobreren

DANA LINSSEN
Als we nou eenmaal maar in Denemarken zijn dan drinken we elke zondagmorgen koffie in bed en eten we elke zaterdagavond varkensgebraad met rozijnen. Dat belooft de oude Lassefar (Max von Sydow) aan zijn zoontje Pelle, want in Denemarken wacht een beter leven.

Het is rond 1900, moeder is dood en ze zitten op de boot van Zweden naar het Deense eiland Bornholm. Thuis hadden ze honger, elders is het altijd beter, maar Amerika is veel te ver weg voor deze arme gelukszoekers.

Over geloof in dromen en volwassen worden gaat Pelle Erobreren uit 1987, de film waarmee de Deense regisseur Bille August doorbrak en direct een Oscar en een Gouden Palm in de wacht wist te slepen. Daarom is de onbetwiste hoofdrol van deze poëtische coming-of-age-film, ondanks het fijnzinnige spel van Von Sydow, weggelegd voor de destijds debuterende Pelle Hvenegaard in de titelrol. De jonge acteur was door zijn ouders zelfs vernoemd naar de hoofdpersoon van het gelijknamige boek van Martin Anders Nexo.

De kracht van film schuilt vooral in de schitterende tableaux vivants en taferelen uit het boerenbedrijf. Pelle en zijn vader vinden werk op een boerderij en de film volgt de seizoenen en het dagelijks ritme. Van het werk op de velden onder het toeziend oog van een strenge opzichter, tot de warme avonden in de armzalige barakken waar de boer zijn landarbeiders onderbracht en een winterse liefdesidylle tussen Lasse en een zeeweduwe. Sterk blijft ook de cruciale scène waarin de voorman Pelle een afranseling met de zweep geeft. Verblind door pijn en tranen zoekt de jongen steun bij zijn oude vader en moet toezien hoe ook zijn vader het tegen de wrede opzichter moet afleggen. En hoe hard het volwassen worden ook is, Pelle weet zijn kinderdomen om te zetten in mannendaden: hij gaat naar Amerika!

August heeft zich na Pelle Erobreren ontwikkeld als een niet altijd even succesvolle verfilmer van grote geschiedenissen. Hij beet zijn tanden stuk op de familiegeschiedenis van cineast Ingmar Bergman in The Best Intentions (1992) en The House of the Spirits (1993) naar Isabel Allende en wist ook niet helemaal raad met Smilla's Sense of Snow (1997) van Peter Hoeg. Dit voorjaar wordt zijn versie van Victor Hugo's Les Miserables in de Amerikaanse bioscopen verwacht, met een hoofdrol voor Liam Neeson als Jean Valjean.

Pelle Erobreren (Bille August, 1987, Den/Zwe). Belg.2, 20.30-22.50u.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)