U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bremen dreigt afluisterwet te verwerpen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 FEBR. In de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, die wordt gevormd door de deelstaten, dreigt het wetsvoorstel over het afluisteren te worden verworpen.

De wet, die de politie meer mogelijkheden geeft om mensen af te luisteren in hun eigen woning, is na ruim twee jaar onderhandelen met steun van de oppositionele SPD onlangs goedgekeurd door de Bondsdag. Maar enkele deelstaten waarin de SPD een meerderheid heeft vinden dat de wet veel te ver gaat. Omdat de nieuwe wet een grondwetswijziging vereist is een tweederde meerderheid in de Bondsraad nodig.

Vooral Bremen ligt dwars. De deelstaat wordt geregeerd door een coalitie van CDU en SPD, die het nog steeds niet eens is over de wet. Mocht eenstemmigheid voor vrijdag niet worden bereikt, dan is Bremen genoodzaakt zich in de Bondsraad van stemming te onthouden. Rudolf Scharping, fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, beschouwt de houding van de Bremer SPD als ,,een legitieme poging'' om meer concessies af te dwingen van de regeringspartijen. De SPD heeft vooral moeite met de aantasting van het verschoningsrecht voor bepaalde beroepsgroepen.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)