U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Leider D66 neemt afstand van kabinet

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 17 DEC. Minister Borst (Volksgezondheid, D66) moet haar kritiek op het kabinetsplan voor de sanering van de varkensstapel terugnemen. De oppositie in de Tweede Kamer heeft premier Kok opgeroepen haar te corrigeren.

Minister Borst nam gisteren openlijk afstand van het voorstel van minister Van Aartsen (Landbouw). Borst zei gisteren dat de Tweede-Kamerfractie van D66 ,,voluit'' moet gaan om de aanpassing van het wetsvoorstel ongedaan te maken. Afgelopen vrijdag stemde het kabinet in met een compromis dat Van Aartsen eerder bereikte met de fracties van PvdA en VVD. In plaats van een reductie van 25 procent is de inkrimping van de varkensstapel beperkt tot 20 procent; de laatste 5 procent kunnen boeren 'afkopen' door milieuvriendelijk veevoer te gebruiken.

VVD-fractieleider Bolkestein noemde de uitlatingen van Borst gisteren direct ongepast. De CDA-fractie heeft minister-president Kok schriftelijke verzocht vandaag bij de voortzetting van het Kamerdebat te verschijnen, om het precieze kabinetsstandpunt toe te lichten. De fractie van de SGP zou vanmiddag Kamervoorzitter Bukman verzoeken Kok bij het debat te halen. De SGP wil dat Kok Borst ,,op de vingers tikt''. Bolkestein rekent erop dat Kok Borst binnenskamers corrigeert. Na het reguliere Torentjesoverleg vanochtend hield Borst voet bij stuk. ,,Het is goed voor je eigen fractie op te komen.''De PvdA ziet de uitspraken van Borst als 'een uitglijder', maar verbindt er verder geen consequenties aan. D66, de partij van de minister, zei gisteren al dat zij 'slechts' als lijsttrekker had gesproken.

De fractie van D66 verzet zich nog steeds tegen het afgezwakte voorstel van Van Aartsen. De fractie diende gisteren in de eerste termijn van het Kamerdebat een wijzigingsvoorstel in dat de reductie van de varkensstapel alsnog op 25 procent stelt. De 5 procent die boeren mogen 'afkopen' via milieuvriendelijk veevoer noemde Ter Veer ongewenst. Het systeem zou slecht te handhaven en moeilijk controleerbaar zijn en het zou het welzijn van de varkens niet ten goede komen. ,,We hebben het wel over 750.000 varkens extra en die mogen van D66 niet mee naar de 21ste eeuw'', aldus Ter Veer.

PvdA-woordvoerder Huys bagatelliseerde de verschillen binnen de coalitie. Volgens Huys zijn de partijen het op de hoofdlijnen eens. ,,Het verschil met D66 is marginaal, we willen allemaal 14 miljoen kilo minder fosfaat. Ik verwacht dat Ter Veer uiteindelijk zegt: ik ben er niet gelukkig mee maar we gaan toch akkoord.'' Volgens Ter Veer worden alleen met het oorspronkelijke wetsvoorstel de groei van de sector gestopt, het mestprobleem aangepakt, de diervriendelijkheid gewaarborgd en financiële rampen als varkenspest voorkomen.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)