U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ajax begint met thuisduel tegen Spartak Moskou

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 17 DEC. Ajax speelt in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi tegen Spartak Moskou. De Amsterdamse club speelt op 3 maart 1998 eerst een thuiswedstrijd tegen de Russische club. Twee weken later volgt de return in Moskou. Roda JC speelt in het Europa Cup 2-toernooi tegen de Italiaanse club Vicenza. De Nederlandse bekerwinnaar speelt op 5 maart 1998 eerst een thuiswedstrijd.

Ajax heeft volgend jaar het voordeel dat de spelers van Spartak Moskou een lange winterstop achter de rug hebben. De Russische voetballers kampen in het voorjaar vaak met een gebrek aan speelritme. Spartak Moskou was vier jaar geleden verantwoordelijk voor de uitschakeling van Feyenoord in het Europese toernooi voor bekerwinnaars. Spartak werd onlangs kampioen van Rusland en mag volgend seizoen deelnemen aan de Champions League. De opmerkelijkste loting is Internazionale-Schalke 04. Beide clubs speelden vorig jaar in de finale tegen elkaar.

Roda JC heeft een relatief gemakkelijke tegenstander geloot. Vicenza is geen topclub en speelt in de Serie A een ondergeschikte rol. De Italiaanse provincieclub staat momenteel in de middenmoot. Roda doet het overigens niet veel beter in de eredivisie. De club uit Kerkrade bezet de elfde plaats in de tussenstand. In de Champions League heeft de Duitse titelhouder Borussia Dortmund geloot tegen de Duitse kampioen Bayern München. Bayer Leverkusen, de derde deelnemer uit Duitsland, speelt in de kwartfinale tegen de Spaanse kampioen Real Madrid.

Loting kwartfinale Champions League (4 en 18 maart): Bayer Leverkusen (Dui)-Real Madrid (Spa), Juventus (Ita)-Dinamo Kiev (Oek), Bayern München (Dui)-Borussia Dortmund (Dui), AS Monaco (Fra)-Manchester United (Eng).

Kwartfinale Europa Cup 2 (5 en 19 maart): Roja JC-Vicenza (Ita), Slavia Prague (Tsj)-VfB Stuttgart (Dui), AEK Athene (Gri)-Lokomotiv Moskou (Rus), Real Betis (Spa)-Chelsea (Eng).

Kwartfinale UEFA-Cuptoernooi (3 en 17 maart): Ajax-Spartak Moskou (Rus), Inter Milan (Ita)-Schalke O4 (Dui), Lazio Roma (Ita)-Auxerre (Fra), Atlético Madrid (Spa)-Aston Villa (Eng).

De Europese voetbalbond UEFA heeft gisteren de finale van de Champions League, onder voorbehoud, toegewezen aan de Arena in Amsterdam. De wedstrijd wordt op 20 mei gespeeld. De laatste finale van een Europa Cup 1-toernooi op Nederlandse bodem vond plaats in 1982, toen Bayern München en Aston Villa in Rotterdam tegen elkaar speelden.

De UEFA houdt nog een slag om de arm met de definitieve toewijzing aan de Arena. De bond wil dat het stadion reclamevrij wordt opgeleverd en moet daarover overeenstemming bereiken met de KNVB en de Arena-directie. Volgens eem woordvoerder van de UEFA is een akkoord dichtbij. ,,We willen dat het stadion al zijn commerciële onderdelen, zoals reclame, catering, parkeerruimte en VIP-boxen, aanpast.'' De Arena moet daarvoor binnen tien dagen garanties geven.

Het zou de tweede keer zijn dat de finale van het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen in Amsterdam wordt gespeeld. In 1962 versloeg Benfica titelverdediger Real Madrid met 5-3 in het Olympisch Stadion. De finale van het UEFA-Cuptoernooi wordt dit seizoen voor het eerst in één wedstrijd beslist. Stadion Parc de Princes in Parijs is op 6 mei de locatie van de eindstrijd. De finale van het Europese toernooi voor bekerwinnaars wordt op 13 mei gespeeld in het Rasuda-stadion in Stockholm. De strijd om de Super Cup staat op 28 augustus in Monaco op het programma.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)