U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Hoe Jan Timmer zijn mond hield

FRITS ABRAHAMS
Dat interview met Timmer in B & W zal Paul Witteman zich iets anders hebben voorgesteld. Met een, toch nog beleefd, glimlachje sloot hij het gesprek af, maar we zagen hem bloeden uit vele wonden.

Jan Timmer, de gewezen topman van Philips, was naar de studio gekomen voor een gesprek over zijn Novib-reis naar Ethiopië én over de gebeurtenissen bij Philips. Het eerste onderwerp zullen ze bij de VARA op de koop toe hebben genomen onder het motto: als hij er maar eenmaal zit.

Witteman werkte dit gedeelte met veel plichtsgevoel af. Ethiopië bleek een boeiend land met veel boeiende mensen, en Witteman onderdrukte knap een kwartier lang zijn gillende verlangen naar het volgende boeiende onderwerp.

Maar toen was dan eindelijk het grote moment aangebroken. ,,Goed, laten we het eens over Philips hebben'', zei Witteman opgeruimd.

Inderdaad, genoeg te bespreken.

De verhuizing naar Amsterdam bijvoorbeeld. Helaas, Timmer vond het niet correct een mening te geven over beslissingen van zijn opvolgers. Hij waagde zich nog wel aan deze onheilspellende toevoeging: hij respecteerde hun besluit. (Als mensen in het openbaar zeggen dat ze je besluit respecteren, moet je beseffen dat achter je rug de hel is losgebroken: je besluit wordt fijngemalen tussen de instanties en zal na een kansloze procedure over de Belgische grens worden gezet.)

Als Timmer niet bereid was iets over de beslissingen van zijn opvolgers te zeggen, wilde hij vast wel iets over zijn eigen beslissingen zeggen. Moet Witteman gedacht hebben. Dus: wat was er nou waar van die verhalen over al die mislukte megaprojecten?

,,Daarover treed ik niet met u in detail'', zei Timmer. De grote lijn dan? Timmer: ,,Ik heb geen behoefte daar meer toelichting op te geven.'' Nou ja, hij wilde nog wel even kwijt dat ,,we het niet slecht hebben gedaan''.

Witteman citeerde uit het nieuwe, onthullende boek van Philips-vorser Marcel Metze. Was het waar dat Timmer de laatste jaren te moe was geweest? Timmer: ,,Ik laat die opinies voor de verantwoordelijkheid van anderen.'' Waarom was hij geen president-commissaris geworden? ,,Persoonlijke redenen''. Na 43 jaar weg bij je bedrijf - welke emoties zaten daarachter? ,,Mijn beweegredenen zijn niet voor publicatie bestemd.''

Soms kan een kwartier uren duren. Jan Timmer is überhaupt niet voor publicatie bestemd. Nooit geweest ook. Ik hoop dat die waarheid nu voor eens en voor altijd tot de interviewers van Nederland is doorgedrongen. Het is leuk een grote naam in je programma te hebben, maar als die grote naam nu eenmaal besloten heeft in het openbaar zijn mond te houden over alle interessante geheimen van zijn leven?

Ik vrees dat wij dat besluit dan moeten respecteren en hem zijn rust moeten gunnen. En hopelijk is Timmer voortaan ook zelf zo verstandig geen valse verwachtingen meer te wekken: noch bij programmamakers, noch bij kijkers. Als hij niets wil zeggen, laat hij dan thuisblijven. Dit 'gesprek' was ook voor hemzelf een afgang die hij zich gemakkelijk had kunnen besparen. Als B & W Marcel Metze in plaats van Timmer had uitgenodigd, waren de kijkers heel wat wijzer geworden over de recente gebeurtenissen bij Philips. Maar Metze is geen grote naam en moest het dus doen met tien minuten in Middageditie.

Daarin hoorden we alles wat 's avonds onuitgesproken bleef: dat Timmer Philips in de beginjaren negentig weliswaar gered heeft, maar daarna te lang vasthield aan 'presidentiële projecten' en te weinig elan had voor nieuwe strategieën, dat Boonstra de kandidatuur van Timmer als president-commissaris blokkeerde, en dat Timmer vooral afknapte op de 'voorgekookte manier' waarop dat gebeurde.

Is Boonstra eigenlijk wel de goede man voor Philips, vroeg Harmke Pijpers. Metze: ,,Ik vraag het me soms af. Hij heeft gezegd dat hij zeventig procent van het management wil vervangen. Hoe kun je dan je mensen nog motiveren?''

Ze vroeg hem of hij met Timmer had gesproken. Metze: ,,Daar laat ik me niet over uit.'' En met Boonstra? ,,Ja. Die is meer open.''

Nu nog een nieuwe slogan voor Philips: let's make things netter?

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)