U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Honderden kinderen in Japan ziek door cartoon
TOKYO, 17 DEC. Ten minste zeshonderd Japanse kinderenzijn gisteravond ziek geworden na het zien van een cartoon gebaseerd ophet populaire Nintendospel 'Pokomon', ook bekend als 'Pocket Monsters'.Oorzaak lijkt een een explosie en een fel rood licht te zijn, dat vijfseconden op de beeldschermen flikkerde.

De aanvallen begonnen toen de ogen van een populair karakter, desnoezige, eekhoornachtige Pikachu, rood oplichtten. In de gisterenuitgezonden episode ging de vele monstertjes die het Pokomon-universumbevolken, elkaar te lijf in het inwendige van een computer. Pikachu keekde kinderen vijf seconden aan nadat een bom tot ontploffing wasgebracht.

De tekenfilmserie wordt in Japan uitgezonden door 37 televisiestations.Volgens een woordvoerder van het rampencentrum van Tokyo vielen zeker618 kinderen flauw of hadden last van duizelingen, braakneigingen engeïrriteerde ogen. Honderden kinderen werden door bezorgde oudersnaar het ziekenhuis gebracht. Negentien kinderen zijn nog in observatie.

Veel Japanse experts zien de aanvallen als een vorm van'video-epilepsie', die wordt uitgelokt door lichtflitsen. In hetverleden zijn epileptische aanvallen onder 'flitsgevoelige' kinderenopgetreden als een Nintendo-spelcomputer werd aangesloten op eentelevisie. Dat ligt waarschijnlijk eerder aan de beeldbuis dan aan despelletjes. Psychologe Rika Kayama vermoedt dat groepshysterie ook eenrol heeft gespeeld. ,,De kinderen moeten volledig in het programma zijnopgegaan'', aldus Kayama.

Het videospel 'Pokomon' is een van de meest succesvolle titels vanNintendo dit jaar. Het is een 'evolutiespel'; het 'eigen' monstertjewordt sterker door andere monstertjes te overwinnen. Nintendo is ookverantwoordelijk voor de tekenfilmserie. De affaire lijkt vlak voorkerstmis niet gunstig voor de verkoop van spelcomputers. Het aandeelNintendo daalde vandaag op de Japanse beurs met 2,5 procent. (Reuters)

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997


   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)