U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Siemens bang voor dumping GSM-telefoons


Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 17 DEC. De financiële crisis in Azie kan ertoe leiden dat Aziatische fabrikanten van mobiele (GSM-)telefoons hun producten op de markt dumpen. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor concurrenten die uitsluitend in Europa produceren.

Deze waarschuwing uitte gisteren topman Thomas Cohn van Siemens Nederland. Siemens, dat onder meer als leverancier van toestellen die PTT Telecom aanbiedt een stevige positie op de Nederlandse GSM-markt heeft, maakt volgens Cohn nu nog wel winst op mobiele telefoons.

De huidige hevige concurrentie bij mobiele telefoons wordt mede mogelijk gemaakt door de enorme prijsdaling van geheugenchips. Volgens Siemens Nederland-directeur Cohn beliep het prijsverval bij die chips in twee jaar ongeveer 90 procent. Volgens hem maken de chipfabrikanten nauwelijks nog winst. Hij verwacht dat de druk op die prijzen door de situatie in Azië alleen maar groter zal worden.

Siemens richt zich, naast levering van sytemen en installaties, steeds sterker op dienstverlening, zoals onderhoud. Volgens Kohn is de service-markt ,,bijna net zo groot als de totale elektromarkt''. Ook wil het concern steeds vaker projecten van opdrachtgevers meefinancieren.

De nieuwe rol als financier komt volgens financieel directeur Kieffer van Siemens Nederland door de groeiende behoefte van klanten aan 'totaaloplossingen'. Daarnaast is, zeker bij grote projecten, vaker sprake van samenwerking tussen verschillende bedrijven, waarbij de opdrachtgever ook de financiële dienstverlening door het betrokken consortium wil laten verzorgen.

In Nederland is het concern, dat onlangs een aparte financieringsdivisie oprichtte, in overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de financiering van onder meer de hogesnelheidspoorlijn naar het zuiden. De gesprekken daarover met het department zullen naar verwachting zeker nog twee jaar in beslag nemen. Siemens Nederland heeft ook plannen voor beheer en exploitatie van snelwegen. In de tweede helft van volgend jaar begint onder leiding van Siemens een proeftraject met rekeningrijden.

Langlopende opdrachten in de infrastructuur en de energiesector die de Nederlandse tak van Siemens in het eind september afgesloten boekjaar binnenhaalde zorgen ervoor dat de onderneming ook dit jaar blijft groeien. De winst na belastingen steeg in het boekjaar 1996/1997 met 18 procent tot 46,6 miljoen gulden. Het lopende jaar zal, beloofde bestuursvoorzitter Cohn, opnieuw tweecijferige winstgroei laten zien. De omzet nam in 1996/97 toe met 6 procent tot 2,4 miljard gulden, waarbij vooral activiteiten in telecommunicatie, transport en installatietechniek groeiden. De orderontvangst zakte met 3 procent tot 2,2 miljard. Cohn rekent erop dat dit jaar zowel de omzet als de nieuwe opdrachten toenemen.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)