U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Verbod op kaart voor telefoon ongeldig'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 DEC. De Registratiekamer acht het onaanvaardbaar dat de verkoop van anonieme 'pre-paid' (vooruitbetaalde) telefoonkaarten voor mobiele telefonie wordt verboden. Volgens de Registratiekamer, die onder meer toeziet op de bescherming van de privacy van burgers, is het verbod in strijd met het recht van elke burger om gebruik te maken van telecommunicatienetwerken. Met de pre-paidkaart is het mogelijk zonder abonnement mobiel te bellen.

In een advies aan het kabinet en de Tweede Kamer heeft de Registratiekamer erop aangedrongen alle plannen in te trekken om anoniem telefoonverkeer te blokkeren. Het kabinet is van plan telecommunicatiebedrijven te verplichten de identiteit van kopers van pre-paidkaarten vast te leggen, omdat de opsporing van criminelen daarmee zou zijn gebaat. De Registratiekamer schrijft in haar advies aan politiek Den Haag de voorgenomen maatregel in strijd is met Europese regelgeving. Bovendien kan de maatregel nauwelijks effect sorteren, omdat pre-paidkaarten ook over de grens te koop zijn.

De Registratiekamer geeft als belangrijkste bezwaar dat ,,het anoniem gebruikmaken van telecommunicatie netwerken wordt gefrustreerd en dat de bevoegdheden van opsporingsinstanties en inlichtingendiensten onaanvaardbaar wordt verruimd''. Dit laatste geldt volgens de Registratiekamer ook voor plannen van de overheid telecommunicatiebedrijven te verplichten gegevens te leveren over alle mobiele gesprekken binnen bepaalde regio's.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)