U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Roger Moore


In een serie profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week Roger Moore, de flegmatieke James Bond uit de jaren zeventig en tachtig die nu in 'Spice World' een gastrol speelt als de geheimzinnige Chief.

Door HANS BEEREKAMP

Er wordt beweerd dat Roger Moore (Londen, 14 oktober 1927) al in 1962 de eerste keuze was van producent Cubby Broccoli om James Bond te spelen in Dr. No. Alleen omdat Moore zich niet vrij kon maken van zijn contract voor de populaire televisieserie The Saint, zou Sean Connery de oer-Bond geworden zijn. De Schotse mannetjesputter speelde zeven keer geheim agent 007, even vaak als Moore, die Bond was tussen 1972 (Live and Let Die) en 1985 (A View to a Kill). Toen pensioneerde de zoon van een Londense politieman zichzelf om zich te wijden aan een renteniersbestaan in Saint-Paul de Vence en Zermatt en liefdadigheidsactiviteiten voor UNICEF.

In een interview uit 1985 nam Moore al afstand van de gewelddadige richting die de Bond-serie ingeslagen was: ,,Ik was geschokt toen ik Christopher Walken in A View to a Kill tientallen tegenstanders zag neermaaien met een mitrailleur. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van Ian Fleming.''

Inderdaad was Moore's Bond zo flegmatiek als zijn Martini: 'stirred, not shaken'. Vergeleken met de manier waarop Moore emotie suggereert, door even een wenkbrauw op te trekken, was zelfs Connery een druktemaker. Wat Moore aan fysieke aantrekkelijkheid en vooral broeierigheid ontbeerde, maakte hij ruimschoots goed met een schijnbaar vanzelfsprekende onbewogenheid bij het redden van de wereld.

Zelfs als hij nooit Bond gespeeld had, zou Moore een klassiek idool geweest zijn, door zijn televisiewerk als Leslie Charteris' geheimzinnige held Simon Templar in The Saint, tegenover Tony Curtis in The Persuaders en in de jaren vijftig als Ivanhoe. Elke Nederlandse babyboomer kan de titelsong nog uit volle borst meezingen: ,,Onvervaard gaan wij te paard met Ivanhoe!'' Ook als onkreukbare ridder was Moore al 'every inch a gentleman'.

Helemaal consequent is Moore's sporadische filmgedrag buiten de Bond-serie niet: vorig jaar speelde hij een hoofdrol tegenover Jean-Claude Van Damme in het weinig zachtzinnige The Quest. Passend is daarentegen de gastrol in Spice World the Movie, als de geheimzinnige Chief, die uitsluitend in geheimzinnige spreekwoorden pratend over de telefoon instructies uitdeelt aan the Spice Girls. Weigerde Connery de rol van God in A Life Less Ordinary, Moore is ook nu weer een uitstekende vervanger, misschien zelfs wel beter: geen hoogvlieger, geen voortreffelijk acteur, zelfs geen aristocraat, maar wel een voorkomen, een présence en een stem die geen tegenspraak dulden.

De essentie van Moore's onverzettelijkheid is dat kleine pukkeltje naast zijn neus, dat elke Hollywoodster allang had laten weghalen. Roger Moore is ver verheven boven de banaliteit van de plastische chirurgie. Why bother?

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)