U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : Home Alone 3
R E G I E : Raja Gosnell
M E T : Alex D. Linz, Olek Krupa, Haviland Morris

In: 74 theaters.

Lekker scheuren met een speelgoedauto

Door BIANCA STIGTER
Alleen mensen die voor hun eindexamen geslaagd zijn, schijnen vaak te dromen dat ze ervoor zakken. Misschien kennen ook alleen mensen die nog nooit gelogen hebben, de angst dat ze niet geloofd worden. Op die angst is de derde film in John Hughes' serie 'Home Alone' gebaseerd.

In Home Alone 3 heeft achtjarige Alex de waterpokken en omdat allebei zijn ouders werken is hij overdag alleen thuis. Eerst vermaakt hij zich met modern kattekwaad als de televisie van de overbuurvrouw met de afstandsbediening op een ander net laten springen of zijn witte rat op de tv een poes laten zien. Dan ziet het kind door zijn telescoop dat er in het huis van andere buren wordt ingebroken. Hij belt 911, maar de dieven zijn alweer weg als de politie komt. Uit het huis is niets verdwenen, dus de politie en zijn moeder en zijn vader en zijn oudere broer en zijn oudere zus geloven onze Alex niet.

Alex, die in de vorige delen Kevin heette, wordt niet meer gespeeld door Macaulay Culkin, die in de eerste Home Alone, uit 1990, zo blond en schattig was dat hij een ster werd. Zijn opvolger Alex D. Linz, ook al een filmveteraan, vertedert een stuk minder, waardoor de film zich nog beter kan concentreren op de voornaamste zaken: slapstick en onderbroekenlol.

Het nieuwe kind bedenkt nog gemenere en nog drollerige vallen voor de dieven als ze eindelijk zijn huis binnen willen dringen en die dieven zijn ook nog eens een stuk gehaaider dan in de vorige afleveringen. Ze zijn op zoek naar een supergeheim wapen, dat per ongeluk bij Alex terecht is gekomen.

Het hoogtepunt van de slapstick zit al vroeg in de film, als Alex een videocamera op een op afstand bestuurbaar autootje monteert. De camera zendt beelden naar zijn televisie, en zo kan hij de dieven bespioneren als ze het wapen nog bij de buren zoeken.

Niets is het autootje te dol, het springt over hekken, graaft zich door heggen, en weet zelfs onder een omgevallen stapel vuile was uit te komen. Als het dan triomfantelijk de hoek omschiet, heeft het aan zijn antenne nog een bh hangen. Misschien mag dit karretje in Home Alone 4 de hoofdrol spelen.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)