U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Edward Scissorhands

DANA LINSSEN
Er was eens een man die scharen had in plaats van handen... Toegegeven het is een wat onconventioneel begin voor een sprookje, want een sprookje dat is Tim Burton's absurdistisch-romantische fantasy-tienerkomedie Edward Scissorhands (1990) nog het meest. Johnny Depp speelt Edward, een punky 'monster van Frankenstein' dat door zijn 'maker' Vincent Price van scharen in plaats van handen is voorzien. Depp heeft slechts een handvol regels tekst en moet de expressie voor dit tragi-komische personage putten uit zijn witgekalkte wangen en zijn gitzwarte kooltjes-ogen.

Die ogen waren voor Burton overigens de reden om de toen-nog-niet-zo-heel-erg-beroem-de Depp voor de rol van Edward te casten. In 1994 zouden ze hun samenwerking voorzetten in de burleske biopic van Ed Wood, Hollywood's 'slechtste regisseur aller tijden'.

De filmografie van Johnny Depp is divers en wars van sterrendom. Depp kiest ervoor om te werken met regisseurs die hem weliswaar geen enkele reis naar het Hollywood-pantheon kunnen garanderen, maar wiens anti-helden Depp op het lijf geschreven zijn. Hij debuteerde in horrorspecialist Wes Craven's A Nightmare on Elm Street ( 1984), maakte enige furore als Tom Hanson, een jonge politieman in de televisieserie 21 Jump Street en brak door met Cry Baby (1990) van John Waters.

Tijdens de opnamen van Edward Scissorhands raakte hij verliefd op tegenspeelster Winona Ryder, zijn vrouwelijke pendant in het kiezen van rollen waarin zij kan excelleren zonder daarna een ster te zijn geworden die alleen nog maar op eerdere successen kan voortborduren. Of het nou een rolletje in Beetlejuice (1988) betreft, in Dracula (1992) of een tragische heldin in The Crucible (1996). Evenals Ryder is Depp erin geslaagd als acteur een filmoevre met herkenbare signatuur op te bouwen. Edward Scissorhands neemt daarin met al zijn vertedering en absurditeit een bijzondere plaats in.

Edward Scissorhands (Tim Burton, 1990, VS). Ned.1, 21.09-22.56u.

NRC Webpagina's
13 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)