U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

,,Je zal mijn middelvinger niet zien''

JAPKE-D. BOUMA
Voor een man die zijn jongensdroom op de klippen zag stranden, toont Peter Jan Rens zich een sportief verliezer. Niet dat hij niet gevochten heeft om zijn Late Night talkshow voor het nageslacht te behouden. Maar hij neemt het RTL4 uiteindelijk niet kwalijk dat na vier turbulente maanden het programma per 1 januari beëindigd wordt.

,,Als je als programmadirecteur vijf maal per week verlies maakt op een programma, is dat stevig. Ik zei steeds: het komt goed, geef me een jaar en het is een succes. Maar RTL4 durfde dat niet langer aan.'' Dagelijks kwam Rens naar eigen zeggen 100.000 kijkers tekort.

En hij had zo veelbelovend geklonken toen hij het programma op een warme zomerdag in augustus lanceerde. ,,Zijn lang gekoesterde wens'' noemde hij toen zijn ideaal om in de voetsporen te treden van legendarische Amerikaanse presentatoren als David Letterman en Johnny Carson met een vijfwekelijkse talkshow op de late avond.

Maar zelfs toen al klonken sceptische geluiden. Nederland zou te klein zijn voor zo'n dagelijks spektakel en Rens zelf zou niet zwaar genoeg zijn de show tot de zijne te maken. Dat het programma regelmatig werd gekenmerkt door chaos waarvan Rens het zenuwachtige middelpunt was, deed de stroom van vileine uitspraken alleen nog maar toenemen. 'Redt-ie-'t of redt-ie't niet?'', kopte Vrij Nederland eind september. Maar ook door andere media werd Rens genadeloos voor zijn stuntelende escapades afgestraft.

Maar er zat meer tegen. Het programma zou de verkeerde doelgroep trekken, namelijk louter oudere vrouwen in plaats van de door hoofdsponsor KPN zo fel gewenste jonge mannen.

Om het beoogde publiek ter wille te zijn, ondernam Rens regelmatig pogingen het aandeel banaliteiten in zijn show op te krikken. Zo toonde hij afgelopen donderdag een illegale homevideo van een copulerende Pamela Anderson die op Internet slechts tegen betaling kon worden bekeken. Waarschijnlijk ook om de kijker er fijntjes op te wijzen welke verlokkingen KPN's Het Net allemaal vermag, maar vermoedelijk vooral om zijn programma een stoerder imago te geven.

Datzelfde doel diende waarschijnlijk het moment dat Rens in een item over lingerie zijn broek liet zakken. Rens spreekt het tegen. Hoewel moe geworden van alle aantijgingen, wil hij zich nog best een keer verdedigen. ,,Het programma trok absoluut de juiste doelgroep. Bovendien waren de serieuze onderwerpen veruit in de meerderheid. En als meneer Kaktus liet ik ook wel eens mijn broek zakken.''

Hem resten nog twee weken als de Nederlandse David Letterman. ,,Formeel had ik het programma tot eind mei kunnen blijven doen, maar ik heb geen zin om een soort Don Quichotte te worden.''

Zijn strijdlust wekt bewondering. ,,Ik ben niet verbitterd. Zou ik dat moeten zijn? Moet ik in de contramine? Zou ik nu van mezelf geen andere programma's meer voor RTL4 mogen maken? Dat vind ik zo'n onzin. Vijf tegen Vijf is pure ontspanning voor me. En Geef Nooit Op vind ik ontzettend leuk. Dat zou ik toch niet willen missen? Daarom ga ik ook van Late Night tot de laatste minuut genieten. Ik zal laten zien dat het een goed programma is. Ik ben er trots op dat ik er in vier maanden 88 gemaakt heb. Je zal van mij, naar analogie van de laatste Sport7-uitzending, geen middelvinger zien. Bovendien, misschien gebeurt er nog wel een wonder.''

NRC Webpagina's
13 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)