U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KPN beurt 1,7 miljard via verkoop Casema

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 13 DEC. Het grootste kabelnet van Nederland, Casema, komt definitief in handen van France Telecom. Het Franse telecombedrijf betaalt 1,7 miljard gulden aan eigenaar KPN. In een latere fase verwerft de Rabobank 5 procent van de aandelen Casema.

Dit is gisteren door de betrokken partijen bekendgemaakt. KPN spreekt desgevraagd van 'een keurig bedrag'. ,,De Fransen hebben bij de veiling het beste bod gedaan'', stelt een woordvoerder. Eerder was al duidelijk geworden dat de andere gegadigden - het Nederlandse kabelbedrijf Nuon en het Amerikaanse telecombedrijf US West - waren afgevallen.

France Telecom gaat het netwerk van Casema (1,1 miljoen aansluitingen in met name Den Haag en Utrecht) niet alleen gebruiken voor televisiesignalen, maar ook voor telefonie en Internetverbindingen. Sinds de telecommarkt dit jaar in Nederland is geliberaliseerd mogen ook kabelbedrijven telefonie verzorgen. Eerder al maakte France Telecom bekend samen met de Rabobank interesse te hebben in de exploitatie van mobiele telefonie in Nederland. ,,Natuurlijk halen we met France Telecom een grote concurrent van PTT Telecom binnen de grenzen, maar alleen zulke grote concerns kunnen een bedrag van 1,7 miljard betalen'', stelt de woordvoerder. Hij geeft toe dat de opbrengst voor KPN (moeder van PTT Telecom) doorslaggevend was.

De verkoop van Casema is tegen de zin van KPN doorgevoerd. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat eiste eerder dit jaar dat het post- en telecomconcern de kabelbelangen grotendeels zou verkopen om op die manier de concurrentie in de Nederlandse telecommarkt te vergroten. Net als France Telecom, dat in eigen land nog wel over kabelbedrijven beschikt, wilde ook KPN telefonie via de tv-kabel aanbieden. Nu Casema ('het hart van ons kabelbedrijf') is verkocht, wil KPN ook van de buitenlandse netwerken (1,6 miljoen aansluitingen) af. Over die verkoop wordt nog met verschillende partijen onderhandeld.

NRC Webpagina's
13 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)