U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Fraude
Beurs neemt maatregelen tegen fraude
Beursgate 5
Beursgate, erfenis van vele jaren
Beursaffaire leidt tot vijfde aanhouding

Beursfraude dijt uit naar bedrijfsleven

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 3 DEC. Het justitieel onderzoek naar de beursfraude heeft zich van de beursvloer verplaatst naar de top van het bedrijfsleven. Gisteravond is A.B. (54), bestuursvoorzitter van bouwconcern NBM-Amstelland, gearresteerd.

De arrestatie van B. volgde op een verhoor door ambtenaren van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Justitie verdenkt de topman van de beursgenoteerde onderneming van het witwassen van zwart geld en van valsheid in geschrifte. Gisteren verrichtte justitie vier nieuwe aanhoudingen. Een van de nieuwe verdachten is mr. G. 'Berry' van den B.. Hij is oud-bestuurder van Borsumij Wehry en fietsenfabriek Union, en was tevens één van de zes leden van de opgeheven exclusieve beleggingsclub Groupe Courtier (koopkracht: 1 miljard gulden).

Van den B. wordt beschuldigd van belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie.

In een eerste reactie laat bestuurssecretaris mr. M. van Campen van de bouw- en handelsonderneming NBM-Amstelland weten: ,,Hopelijk is dit niet van lange duur.'' Hij kan zich ,,helemaal niets'' voorstellen bij de beschuldiging van witwassen. Het aandeel NBM daalde vanmorgen met viereneenhalve gulden tot 52,50.

NBM-Amstelland, actief op vele terreinen in de bouw, de handel (Doe-het-zelf-zaken, zoals Gamma) en de industrie, had vorig jaar een omzet van 3,7 miljard gulden. De laatste jaren maakte het bedrijf een snelle groei door, vooral buiten de bouwsector.

B. en Van den B. zijn goede bekenden van de begin vorige maand gearresteerde beurshandelaar Adri S. De laatste, voormalig eigenaar en oprichter van het effectenhuis Strating en Co., was eveneens lid van de Groupe Courtier. S. en de eerder aangehouden beurshandelaar Han V. waren zakenpartners op de beurs, maar gingen in 1985 uiteen. S. verkocht zijn bedrijf aan de Nationale Investeringsbank, NIB, die de effectendochter vorige maand ophief.

Beurshandelaar S. ging daarna verder met het effectenhuis Gestion. Ook voormalig directeur R.L. van dit kantoor is gisteren aangehouden. Hij wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, misbruik van voorwetenschap, werken met steekpenningen, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Voor zijn overstap naar Gestion was L. werkzaam bij het effectenkantoor Van Meer James Capel in Amsterdam, waar hij de eind oktober aangehouden Han V. leerde kennen. In dit onderzoek is justitie onder meer gestuit op zogenoemde coderekeningen die werden gebruikt voor het witwassen van zwart geld en/of belastingontduiking.

Inmiddels zit bijna de gehele top van het opgeheven NIB Securities in de cel. Justitie heeft gisteren ook de vroegere directeur Du C. van dit bedrijf aangehouden. Du C. was als opvolger van Han V. tot vorig jaar lid van het beursbestuur. Eerder werden twee andere topmannen van NIB Securities aangehouden. In deze affaire zijn tot nu toe vijftien mensen aangehouden. Nog negen van hen zitten opgesloten.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)