U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe alliantie in Italiaanse telecom

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 3 DEC. Het Italiaanse staatselektriciteitsbedrijf Enel heeft samen met Deutsche Telekom en France Telecom een consortium gevormd dat wil proberen het tweede telefoonbedrijf van Italië te worden.

De joint venture zal Wind gaan heten. Enel krijgt een belang van 51 procent, terwijl de Franse en Duitse telefoonbedrijven de rest delen. Tomaso Pompei, hoofd telecommunicatie van Enel, zal het bedrijf gaan leiden. Op een persconferentie zei Pompei dat Wind in tien jaar zeven miljard dollar wil investeren op de Italiaanse markt. Het nieuwe bedrijf heeft zich als doel gesteld vijftien procent van de markt van het vaste telefoonnet en twintig procent van het mobiele verkeer in handen te krijgen. De draadloze telefonie is het eerste doel. Het kabinet belooft al enige tijd dat op korte termijn de vergunning voor een derde exploitant zal worden vergeven. Nu is de GSM-markt in handen van Telecom, het voormalige staatsbedrijf dat onlangs is geprivatiseerd, en Omnitel, een joint venture waarin onder andere Olivetti en het Duitse Mannesmann samenwerken. Het elektriciteitsbedrijf Enel brengt zijn eigen telecommunicatiesysteem in. Dat omvat 540 radiostations en een modulair netwerk dat negentig procent van Italië beslaat. De Enel heeft ook een netwerk van vaste lijnen met 400 zenders en duizend relaisstations.

Wind zal voor internationale verbindingen samenwerken met Global One, het consortium dat is opgezet door France Telecom, Deutsche Telekom en het Amerikaanse bedrijf Sprint.

Het besluit van het staatsbedrijf Enel om de telecommunicatie in te stappen is een voorschot op de deregulering van de elektriciteitssector. Hierdoor zal Enel naar verwachting dertig procent van de elektriciteitsmarkt kwijtraken. Het bedrijf wil ook diversifiëren en in de afvalverwerking actief worden.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)