U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Polygram koopt filmcatalogus van Crédit Lyonnais

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 DEC. Polygram koopt voor 225 miljoen dollar (450 miljoen gulden) de rechten van 1.051 films uit de boedel van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais. De aankoop wordt naar verwachting begin 1998 afgerond.

Tot de collectie die Polygram koopt behoren films als Platoon, The Graduate, Blue Velvet en When Harry met Sally. Topman M. Kuhn van Polygrams filmdivisie wees er vanmorgen op dat de aankoop van filmcatalogi een belangrijk onderdeel is van de strategie. Een filmcatalogus genereert, in tegenstelling tot films die in eigen beheer worden gemaakt, een betrekkelijk voorspelbare kasstroom. ,,Wegens de mogelijkheden die de digitale revolutie ons biedt, in het bijzonder op het gebied van televisie en film (...), is deze aankoop een logische stap.''

Polygram koopt de filmcatalogus van het Franse Consortium de Realisation. Hierin heeft de Franse regering belangen ondergebracht van het noodlijdende Crédit Lyonnais. De Franse bank heeft eind jaren tachtig haar activiteiten in de filmsector sterk uitgebreid. De 1.500 films tellende catalogus die zij van Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) overnam werd vorig jaar voor 1,3 miljard dollar verkocht aan een consortium van onder meer de Amerikaanse bedrijvenopkoper K. Kerkorian en het Australische conglomeraat Seven Network. Ook Polygram was voor MGM in de race, maar viste achter het net. Dat gebeurde dit jaar opnieuw bij de verkoop voor 573 miljoen dollar van Metromedia (2.200 films).

Polygram werkt sinds begin jaren '90 aan de opbouw van een filmstudio die met 'Hollywood kan concurreren'. Dit jaar worden 19 films uitgebracht en enkele maanden geleden werd voor het eerst een film op eigen kracht gedistribueerd in de Verenigde Staten (The Game). ,,De schakels sluiten steeds meer aaneen'', zegt analist A. Moons van ING Barings. Hij wijst erop dat Polygram nog een distributie-apparaat mist in Azië en dat grote Amerikaanse filmstudio's snel expanderen. ,,Het blijft moeilijk'', zegt hij. ,,Ik ben benieuwd wanneer we voor het eerst werkelijk een winstbijdrage zien.''

Beleggers reageerden vanmorgen in Amsterdam nauwelijks op de acquisitie. Rond het middaguur noteerde Polygram twee dubbeltjes lager op 103,20 gulden.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)