U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : The Hunt
R E G I E : Niek Koppen

In: Cinecenter, Amsterdam; Cinemariënburg, Nijmegen; Lantaren/Venster, Rotterdam.

De visuele sensatie van de vossenjacht

Door BIANCA STIGTER
Ongeveer halverwege de documentaire The Hunt van de Nederlandse regisseur Niek Koppen, een van de genomineerden voor de VPRO Joris Ivens Award voor de beste documentaire film van het IDFA, loopt een vos door een weiland, zo'n bol Engels weiland dat een hele heuvel beslaat en omzoomd wordt door laag hout. Het heeft licht gesneeuwd en nu vriest het en in die witte stilte brengt de vos rode beweging, alsof hij wil bewijzen dat een landschap zonder dieren een arm landschap is. Voor de vos zijn wandeling maakt, hebben andere dieren al hetzelfde laten zien, al was het bij hen juist de overeenkomst in kleur tussen dier en landschap die voor beroering zorgde. Zwermen witte en bruine honden en witte en bruine paarden passen zo bij de winterse tinten van het land dat het lijkt alsof de heuvels zelf in beweging komen. Het contrast keert alleen terug in de rode jassen van twee of drie ruiters: de jachtmeester en zijn knechten, de grootste vijanden van de vos.

The Hunt is een visuele sensatie van de fijnste soort. Koppen, die eerder twee documentaires over historische onderwerpen maakte, en zijn Engelse team volgden een seizoen lang staf en leden van de Ludlow Hunt in Shopshire, een van de tweehonderd jachtverenigingen in Engeland, die samen in totaal 250.000 leden hebben. Het Lagerhuis heeft net een wetsvoorstel aangenomen dat deze wrede sport van de upper class verbiedt, maar het kabinet zal geen haast maken met het in behandeling nemen van het voorstel. Men verwacht weerstand tegen de wet in het Hogerhuis, waar de traditionele beoefenaren van de jacht, de adel, zetelen. The Hunt, die door de BBC is aangekocht, zal voor- en tegenstanders van de vossenjacht niet in elkaar doen veranderen. Hoofdpersoon Rupert Inglesant, master of the Ludlow Hunt, vond de film bijvoorbeeld 'excellent', zei hij zondag na de première van de film op het IDFA.

De kracht van de documentaire schuilt voor mij in de tweespalt tussen het goede en het schone die Koppen en zijn cameraman Chris Cox laten zien. Het tonen van zowel de wreedheid als de glorie van de jacht maakt The Hunt een weemoedig requiem voor een traditie die niet duren kan.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)