U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Turken bovenaan bij smokkel van mensen'
ROTTERDAM, 1 NOV. De Unit Mensensmokkel binnen de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) heeft vorig jaar 988 verdachten van mensensmokkel naar Nederland geregistreerd. Van 206 van de 988 verdachten heeft men de nationaliteit kunnen achterhalen. Achtendertig van deze 206 verdachten hadden de Turkse nationaliteit. De Turken staan daarmee nummer een op de 'top-10 van verdachten van mensensmokkel 1996' die de Unit Mensensmokkel heeft aangelegd. Verdachten met een Nederlandse nationaliteit staan op de tweede plaats. Turkije is het belangrijkste doorvoerland voor smokkelaars van vluchtelingen naar Nederland.

Alitalia eist forse schadevergoeding van failliet Fokker
ROME / ROTTERDAM, 1 NOV. Alitalia eist van Fokker een schadevergoeding van 338 miljoen gulden. Dat blijkt uit het overzicht dat de curatoren van Fokker hebben gemaakt van alle vorderingen van schuldeisers op de failliete vliegtuigbouwer. Dat overzicht wordt maandag gepubliceerd. Alitalia was in september 1995, vier maanden voor Fokkers einde, de laatste grote klant. De Italianen bestelden vijftien Fokker 70's en namen een optie op nog eens vijftien.

'VN maandag weer aan het werk in Irak'
NEW YORK, 1 NOV. Alle wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Irak, dus ook de Amerikaanse, zullen maandag hun werk hervatten. Dat heeft Richard Butler, het hoofd van de ontwapeningscommissie van de volkerenorganisatie (UNSCOM), vanmorgen gezegd na een twee uur durende vergadering van de Veiligheidsraad achter gesloten deuren. De opmerkingen van Butler wijzen op een escalatie van het conflict tussen de VN en Bagdad over de Amerikaanse wapeninspecteurs. Irak besloot woensdag om de samenwerking met de Amerikaanse leden van de ontwapeningscommissie te beëindigen en sommeerde hen het land binnen een week te verlaten. Donderdag ontzegde Bagdad twee Amerikaanse inspecteurs, die vanuit Bahrein naar Irak terugkeerden, de toegang tot het land.

Wellicht toch compromis Frans truckconflict
PARIJS, 1 NOV. Werknemers en een deel van de werkgevers in het Franse wegvervoer hopen vandaag alsnog een compromis te bereiken. Dat zou de voor morgen aangekondigde vrachtwagenstaking voorkomen. Vannacht klonk voor het eerst enig optimisme na uren onderhandelen en een poging van de Franse regering een ontwrichtende blokkade van grenzen en strategische (benzine)depots onnodig te maken.

'Coördinator' VS voor Tibet
WASHINGTON, 1 NOV. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft gisteren Gregory Craig tot 'coördinator' van de Amerikaanse politiek met betrekking tot Tibet benoemd. Albright zou met de bekendmaking van de benoeming hebben gewacht tot de Chinese president, Jiang Zemin, die op staatsbezoek is in de Verenigde Staten, Washington had verlaten. China beschouwt de Amerikaanse bemoeienis met Tibet als inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden. Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten vergeleek Jiang de Chinese 'bevrijding' van Tibet met de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.

Ieren kiezen Mary McAleese
LONDEN, 1 NOV. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de bewoners van de Ierse republiek een Noord-Ier als president gekozen. De 48-jarige Mary McAleese uit Belfast volgt Mary Robinson op, die overstapt naar de Verenigde Naties.

Prof. Bastiaans (80) overleden
ROTTERDAM, 1 NOV. Professor dr. Jan Bastiaans is gisteren na een langdurig ziekbed overleden. Hij is 80 jaar geworden. De psychiater Bastiaans werd vooral bekend door zijn behandeling van oorlogsslachtoffers en mensen die aan de gevolgen leden van extreme psychische en fysieke belasting, speciaal de concentratiekamp-belasting, het KZ-syndroom.

Geval van BSE in België ontdekt
BRUSSEL, 1 NOV. Voor het eerst is in België een geval van gekkekoeienziekte (BSE) vastgesteld. Dat heeft de Belgische minister van Landbouw, Pinxten, gisteren meegedeeld. Hij zei dat het nog niet mogelijk is om te beoordelen of het om een geïsoleerd geval gaat of dat er meer koeien met de ziekte zijn.

Vliegtuigje stort op Middelburg
MIDDELBURG, 1 NOV. Een eenmotorig sportvliegtuigje is gistermiddag neergestort op de J.G. Schorerstraat in de Magistraatwijk in Middelburg. Daarbij zijn de twee inzittenden van het vliegtuig, de 55-jarige vlieger-eigenaar en zijn 49-jarige passagier, om het leven gekomen.

NRC Webpagina's
1 NOVEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)