U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Terugkeer journalisten van onderduikadres

Door PETER DE BRUIJN
ROTTERDAM, 29 OKT. De journalistenvakbond NVJ gaat kogelvrije vesten kopen voor de journalisten Stella Braam en Mehmet Ülger, die met de dood worden bedreigd door leden van de extreem-rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven. De ondergedoken journalisten zullen morgen terugkeren naar huis.

Braam zegt niet langer ondergedoken te willen blijven, nu zij en haar collega ,,monddood zijn gemaakt'', omdat ze niet kunnen doorgaan met werken. ,,Dat is precies wat de Grijze Wolven willen.''

De Amsterdamse politie heeft de journalisten geadviseerd om ondergedoken te blijven. ,,Wij hebben het dringende advies gegeven om weg te blijven'', zegt een woordvoerder. ,,Als de journalisten dat advies niet volgen, is dat volledig hun eigen verantwoordelijkheid.'' De Amsterdamse politie zal wel ,,de nodige bescherming'' blijven leveren aan het tweetal, aldus de woordvoerder, die daarover geen details wil verstrekken.

Braam en Ülger hebben de NVJ zelf om kogelvrije vesten gevraagd. De vakbond heeft die inmiddels in het buitenland besteld, zegt NVJ- secretaris H. van der Ploeg. ,,De bedreigingen tegen deze journalisten zijn zeer serieus'', meent Van der Ploeg. ,,De vesten kunnen ook een psychologische functie hebben, door het gevoel van onveiligheid te verminderen.'' De NVJ heeft binnenkort een gesprek over de bedreigingen met de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie). Daarbij zal de bescherming van de twee journalisten aan de orde komen.

Aanleiding voor de bedreigingen is de publicatie van het boek Grijze Wolven. Een zoektocht naar Turks extreem-rechts. Daarin beschuldigen Braam en Ülger een aantal Turkse instellingen in Nederland ervan als dekmantelorganisaties voor de Grijze Wolven te fungeren.

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)