U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Computer op jacht naar huursubsidie-klanten

Door onze redacteur ROBERT GIEBELS
De Sociale Dienst in Groningen wil actief huurders benaderen die geen huursubsidie krijgen. Dat kan met een computer.

GRONINGEN, 29 OKT. Alle 168.428 Groningers schieten over het computerscherm van onderzoeker J. Everhardus. Ruim vierhonderd eigenschappen zijn van de Groningers bekend: of ze in een huurflat wonen, welke uitkering ze ontvangen, hoe het huishouden is samengesteld. Nummer 42.467, een bijstandsmoeder uit de Groningse wijk de Korreweg, blijkt geen huursubsidie te ontvangen. Maar gezien haar huur en haar inkomen heeft ze daar wel recht op. ,,Dit systeem maakt elke voorlichting over huursubsidie, bijzondere bijstand en kwijtschelding van lokale lasten overbodig.'' Die stelling durft onderzoeksleider H. Piepers van de Sociale Dienst in Groningen wel aan. Immers, Groningers met een gering inkomen die recht hebben op deze voorzieningen kunnen persoonlijk via de Sociale Dienst te horen krijgen welk bedrag ze laten liggen. Het zogenoemde niet-gebruik van met name de huursubsidie behoort dan tot het verleden.

Eenderde van de Nederlanders die recht hebben op de subsidie maakt daar geen gebruik van, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Geschat wordt dat de overheid daarmee twee miljard gulden uitspaart. De woningcorporaties zijn overigens van mening dat het niet-gebruik fors lager ligt dan uit de SCP-cijfers blijkt.

Volgens het SCP is vooral onder mensen met een laag inkomen het niet-gebruik groot: bijna de helft van de minima loopt gemiddeld 2.400 gulden huursubsidie mis door het niet-gebruik. Wegens de grote bedragen die er per huishouden mee gemoeid zijn wordt de huursubsidie gezien als een van de belangrijkste middelen ter bestrijding van de armoede. Dat geldt temeer omdat minima regelmatig via de huursubsidie eenmalige extraatjes krijgen, waarmee hun koopkracht op peil wordt gehouden. Daarom onderzoekt de Tweede Kamer het niet-gebruik en zal het morgen in Ede een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn op de tweede Sociale Conferentie over het armoedevraagstuk.

In Groningen heeft H. Piepers van de Sociale Dienst zijn 'cliëntvolgsysteem' gebouwd door alle beschikbare computerbestanden in de gemeente op één moment met elkaar te vergelijken. Het gaat daarbij om alle adressen, gegevens van woningcorporaties, het bestand van het arbeidsbureau en het eigen bestand van de Sociale Dienst. De Groningse motivatie is simpel: als we fraude kunnen opsporen door gemeentelijke bestanden aan elkaar te koppelen, dan kunnen we op dezelfde manier het niet-gebruik van zaken als huursubsidie traceren.

Uit andere gemeenten blijkt veel belangstelling voor de Groningse aanpak. Piepers krijgt uit tal van gemeenten de vraag of hij ook eens hun bestanden aan elkaar wil knopen, en hij overweegt nu zijn onderzoeksafdeling te privatiseren.

Het lijkt zo voor de hand te liggen, maar Groningen is volgens Piepers de enige gemeente die bestanden met elkaar vergelijkt. ,,Gemeenten gebruiken hun bestanden alleen voor de administratie, terwijl ze bij uitstek geschikt zijn voor informatie.''

De bijstandsmoeder uit de Korreweg die uit Piepers' systeem rolde blijkt te kampen met een laag inkomen, omdat ze onder meer 4.000 gulden aan gokschulden moet aflossen die haar ex-man heeft gemaakt.

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)