U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Dossier Suriname


Nederland draagt verdachte coup over

Door onze redacteuren J.M. BIK en LEO MORPURGO
DEN HAAG/PARAMARIBO, 29 OKT. De Nederlandse en Amerikaanse ambassades hebben twee lagere militairen overgedragen aan de Surinaamse autoriteiten. De twee erkenden betrokken te zijn geweest bij de poging tot staatsgreep van afgelopen weekeind.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer daarvan gisteren op de hoogte gesteld. In Suriname werd gisteren bekend dat met de aanhouding van nog twee lagere militairen het aantal verdachten nu op zeventien is gekomen. President Wijdenbosch wilde gisteren in het parlement niet ,,speculeren'' over de toedracht van de couppoging; hij zei wel dat één verdachte nog voortvluchtig is. Voormalig legerleider Bouterse bleek daarentegen in een televisie-vraaggesprek wel genegen details te verstrekken.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat twee vermeende coupplegers maandagochtend tijdelijk hun toevlucht hebben gezocht in de Nederlandse en Amerikaanse ambassades. Bij de Nederlandse ambassade meldde zich 's ochtends vroeg korporaal Steven Loyd Hoepel. De man zei zaterdagavond te zijn gevlucht uit een uitdeuk- en spuitinrichting toen de politie en militairen daar een inval deden. In deze garage in Paramaribo zouden de samenzweerders die avond zijn samengekomen met het doel wapens te bemachtigen, de Memre Boekoe-kazerne te bezetten en politici van hun bed te lichten.

Hoepel zei te vrezen voor zijn leven en vroeg de ambassade om hulp. Hij verscheen volgens medewerkers van Van Mierlo in onderbroek en had zijn militaire uniform weggegooid. De man is in opdracht van Van Mierlo tweemaal ,,geïnterviewd''. Vervolgens bleek via de Nederlandse ambassadeur in Washington dat ook bij de ambassade van de VS in Paramaribo zich een Surinamer had gemeld, Loyd Iwan Bahareea, met een vergelijkbaar verzoek om hulp.

Van Mierlo en de regering van de VS vroegen daarna samen om garanties voor een eerlijke rechtsgang. Die werden verkregen van minister van Justitie Sjak Sie, secretaris-generaal Iwan Graanoogst van het kabinet van president Wijdenbosch en procureur-generaal mevrouw Rozenblad.

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)